Nijerya’da işçiler asgari ücret tasarısına karşı mücadele ediyor

Nijerya Temsilciler Meclisinde görüşülen yeni asgari ücret yasa tasarısıyla ulusal asgari ücret yerine her eyaletin kendi asgari ücretini belirlemesinin önü açılıyor. Nijeryalı emekçiler bu duruma karşı tepki gösterdi

Nijerya Temsilciler Meclisinde görüşülen yeni asgari ücret yasa tasarısı emekçilerin tepkisini çekti. 36 eyaletten oluşan Nijerya’da asgari ücret ulusal düzeyde belirleniyor ve tüm eyaletlerde belirlenen bu asgari ücret uygulanıyor. Ancak görüşülen yasa tasarısıyla ulusal asgari ücret yerine her eyaletin kendi asgari ücretini belirlemesinin önü açılıyor. Nijeryalı emekçiler bu durumun sözleşme masasında işçilerin elini zayıflatacağını, asgari ücret için ülke çapında mücadele edilmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını söylüyorlar. İşçilerin mücadelesiyle 30 bin nairaya (73 dolar) yükselen asgari ücretin, “bazı eyaletlerin düşük bütçesi” bahanesiyle düşürülmek istendiğini vurguluyorlar.

Yasa tasarısının asla hayata geçmemesi gerektiğini söyleyen işçiler, 10 Mart’ta başkent Abuja’da bir protesto gösterisi düzenlediler. Nijerya Emek Kongresi NLC’ye ve Sendikalar Kongresi TUC’a üye işçiler Unity Fountain (Birlik Kaynağı) Meydanında toplanarak parlamento binasına yürüdüler. Nijeryalı emekçiler dünyanın en düşük asgari ücretlerinden birini alırken milletvekilleri ise dünya genelinde rekor bir bütçeye sahip. İşçiler, kendilerine gelince kesenin ağzını açan ama işçilere gelince “kaynak yok” diyen egemenlere tepkilerini dile getirdiler ve kaynağın adresini gösterdiler! İşçiler maaşlarının yanı sıra ayda yaklaşık 40 bin dolar ödenek alan milletvekillerinin ödeneklerinin kısılmasını ve işçilere aktarılmasını talep ediyorlar. İşçiler yasa tasarısı geri çekilmezse genel greve gideceklerini duyurdular.

KaynakUid-Der

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz