Mücadele geri adım attırdı: Sao Paulo için verilen söküm izni iptal edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, Brezilya’dan gelen asbestli gemi Sao Paulo için verilen söküm izninin iptal edildiğini, geminin Türk kara sularına girmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Kurum, daha önce gemide riskli bir durum olmadığını savunmuş, ekoloji örgütleri ise geminin ölüm getirdiğini söyleyerek, geri gönderilmesi çağrısında bulunmuştu.

Brezilya’dan gelen ve İzmir’in Aliağa ilçesinde sökülmesi planlanan asbestli gemi Sao Paulo’ya karşı verilen mücadele, devlete geri adım attırdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından, Sao Paulo’nun Türk kara sularına girmesine izin verilmeyeceğini açıklamasında bulundu. SÖK Denizcilik tarafından alınan söküm ihalesine “denetim yapılması şartıyla onay” verdiklerini öne süren Kurum, Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin gemi hakkında aldığı tedbir kararını hatırlattı. Kurum, gemiye ilişkin ikinci bir denetim sürecinin işletilmediğini ve bakanlığa “Tehlikeli Madde Envanter Raporu” sunulmadığını gerekçe yaparak, geminin söküm iznini iptal ettiklerini açıkladı.

Mücadele kazandırdı

Sao Paulo’nun söküm için Türkiye’ye ithal edilmesi sonrası ekoloji ve demokratik kitle örgütleri gemide yer alan asbest başta olmak üzere çok sayıda zehirli maddeye dikkat çekmiş ve İzmir başta olmak üzere pek çok kentte yaygın eylemler düzenleyerek, zehirli geminin geri gönderilmesi çağrısında bulunmuştu.

KaynakETHA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz