“Moto kurye acilen yüksek tehlikeli meslek grubuna alınsın”

Moto kurye ölümlerinin artarak devam ettiğini belirten TEHİS, mesleklerinin acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınması çağrısında bulundu

Adana: “Yüksek tehlikeli meslek grubuna alınsın”

Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) üyeleri, “Moto kuryeler ölmesin ve güvenceli iş güvenceli yaşam istiyoruz!” talebiyle Adana Heykelli Park’ta basın açıklaması yaptı. Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan TEHİS üyesi Hakan Ermeç, bir yıl içerisinde 190 motokuryenin öldüğünü ve binlerce kişinin ise geçirdiği kaza sonucu yaralandığını ifade etti.

Moto kuryelerin ve tüm işçilerin açlığa, ölüme ve hastalığa mahkum edilmediği, güvenceli yaşam ve iş istiyoruz” diyen Ermeç, pandemiyle birlikte motokurye ölümlerinin artarak devam ettiğini belirterek, mesleklerinin acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmasını talep etti. Ermeç, Türkiye’de resmi verilere göre 100 bine yakın motorkuryenin olduğunu; ancak kayıt dışı çalışanlar ile birlikte bu sayının 900 bine ulaştığına dikkat çekti. Motorkuryelere örgütlenme çağrısında bulunan Ermenç, yürütecekleri mücadele ile iş kazalarının durduracaklarını ifade etti.

İzmir: “Bir yılda 190 kişi yaşamını yitirdi”

İzmir’de de TEHİS, moto kuryelerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek için Alsancak’ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. “Moto Kuryeler Ölmesin, Güvenceli İş ve Yaşam İstiyoruz” pankartı arkasında yapılan açıklamada “Güvenceli iş ve yaşam istiyoruz”, “Hızlı değil, güvenli teslimat” dövizleri taşındı. Açıklama sırasında sık sık “Kaza değil, cinayet”, “Yemekler geciksin, kuryeler ölmesin”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.

TEHİS adına açıklamayı yapan Kerim Bişkin, moto kuryelerin “ hızlı sür” cinayetlerine kurban edildiğini söyledi. Bişkin, 2020 yılında 190 motokuryenin yaşamını yitirdiğini belirtti. Her iki günde bir moto kuryenin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Bişkin, “Pandemiden önceki sene 19 olan moto kurye ölüm sayısı, pandemiyle birlikte hızla arttığını görüyoruz. Türkiye’de resmi verilere göre 100 bine yakın motokurye çalışıyor gibi gözükse de kayıt dışı çalışanlar ile birlikte bu sayı yaklaşık 900 bindir. 900 bin işçinin çalıştığı bu sektörde yaşanılan ölümleri, iş kazalarını durduracağız” dedi.

İşçilere mobing uygulandığını dile getiren Bişkin, sendikal hakların sağlanmasını istedi.

İstanbul: “Patronların kar hırsı bizi ölüme sürüklüyor”

TEHİS aynı taleple İstanbul Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Moto kuryeler ölmesin! Güvenceli iş ve yaşam istiyoruz” pankartı açılırken sık sık “Sıcak yemek değil, insanca yaşam” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra birçok işçi katıldı.

Açıklamada ilk olarak söz alan moto kurye işçisi Serhat Öztemel, iki hafta önce bir kaza geçirdiğini belirterek, “Patronların kar hırsı bizi ölüme sürüklüyor. Kazadan sonra patronlar arayıp sormadı. Sadece yönetici arkadaş aradı ve hastanede misin, evde misin diye sordu. Patronların kar hırsı bizi ölüme sürüklüyor. Bunun önlenebilmesi için bizim sigortalı çalışmamız gerekiyor. Ama sigorta yapılamıyor. Yapılsa bile moto kurye olarak değil, garson ya da hizmet işi olarak gösteriliyor. Bunlar yasadışı ama kimse bunu takip etmiyor. Ben komi olarak görünüyordum. Bütün arkadaşları sendikalı olmaya davet ediyorum. Daha insani koşullarda çalışabilmemiz sorunlarımızı çözebilmek örgütlü olmamız gerekiyor” dedi.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, iktidarın işçi sınıfını otoriter bir emek rejimine mahkum etmeye çalıştığını ifade ederek, işçilerin güvencesiz şekilde çalışmaya zorlandığını dile getirdi.

 

KaynakMezopotamya Ajansı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz