Mimarlar Odası emekçileri TİS hakları için sendika önlükleri ile görevde

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası ile oda genel merkezi, şubeleri ve temsilciliklerinde çalışan emekçiler, örgütlenme haklarını tanımayarak TİS görüşmelerini çıkmaza sokan oda yönetimine karşı örgütlü oldukları ‘sendikanın önlüklerini giyerek çalışma’ kararı aldı.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkez, Şube ve Temsilciliklerinde görev yapan Tez-Koop-İş Sendikası’nda örgütlü emekçiler, bugün mesai saatlerinde sendika önlüklerini giydi. Gün boyunca bu şekilde çalışan işçiler, Oda yönetimi toplu iş sözleşmesinin maddelerini kabul edene kadar önlüklerle çalışacaklarını duyurdu.

TİS hakkı yok saylıyor’

Tez-Koop-İş Sendikası da konuyla ilgili olarak Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’na yazılı bir açıklama gönderdi. Sendikanın yazısında özetle şu ifadelere yer verildi:

Sendikamız toplu sözleşme görüşmelerinin başından bu yana en kısa süre içerisinde anlaşma sağlanması ve çalışanların huzur içerisinde, barışçıl bir ortamda çalışması için yoğun çaba sarf etmektedir. Ancak gelinen noktada Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’nun benzer çabayı göstermediği anlaşılmaktadır. Sendikamız ve üyelerimiz tarafından toplu sözleşme sürecinin başından bu yana Mimarlar Odası tarafından sürdürülen bu tutum, toplu iş sözleşmesini yok sayan bir anlayış olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle üyelerimiz bu tutumun yanlış olduğuna dikkat çekmek için işyerlerinde sendika önlüğü giyerek çalışacaktır.”

Teklif dahi sunmadılar

TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu ile Tez-Koop-İş Sendikası arasında gerçekleşen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine, Oda yönetimi herhangi bir teklif ile gelmemiş, sendikanın teklifini kabul etmeyince 7 Ocak 2022 tarihinde uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu. Sonrasında başlayan arabulucu sürecinde de anlaşmaya varılamadı. Yasal prosedür gereği 60 gün içinde grev ilan etme hakkı sahip olduklarını belirten oda emekçileri, bu süre zarfında taleplerinin kabul edilmesi için eylemliliklerini sürdüreceklerini belirttiler.

Süreç nasıl ilerledi?

Oda çalışanları, zaman içinde artan iş yüküyle birlikte çalışma şartlarının ağırlaşması, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında geçim sıkıntısı çekilmesi, kazanılmış hakların geriye götürülmesi, haksız ve keyfi işten çıkarmalar, değişen yönetimlerin çalışma koşullarında farklı uygulamalar ortaya koyması gibi nedenlerle örgütlenme çalışması başlattı. Tez-Koop-İş sendikasında örgütlenen emekçiler, çoğunluğu sağlamasıyla toplu iş sözleşmesi yetkisi elde etti. Böylece 8 Kasım 2021 tarihinde sendika ile Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu arasında TİS görüşmeleri başlamış oldu.

Demokrat Oda’dan işçiye ‘sıfır’ zam!

Kendilerini, ‘Çağdaş’, ‘Demokrat’, ‘Emekten yana Mimarlar’ olarak tanımlayan oda merkez yönetimi, TİS görüşmeleri sürerken işyeri sendika temsilcilerinin yetki belgelerini kabul etmeyerek bu kişilerin TİS toplantılarına katılmasına itiraz etti. Muhasebe ve bilgi işlem çalışanları ile tüm mimar çalışanların sözleşme kapsamı dışında tutulmasını istedi. Sözleşmede yer alan idari maddeleri ve ücret düzenlemesini kabul etmeyerek çalışanlara yüzde 0 (sıfır) zam teklif etti!

Sendikanın TİS teklifinde neler var?

Çağdaş Demokrat’ oda yönetiminin kabul etmediği sözleşme teklifinde şu maddeler yer alıyor:

* Çalışma saatlerine, fazla çalışma ve tatil ücretlerine ilişkin düzenlemeler…

* Covid-19 salgını boyunca çalışanlara maske ve dezenfektan temin edilmesi gibi iş güvenliğini kapsayan düzenlemeler…

* İşyerinde mobbingi önlemeye dönük düzenlemeler…

* Yol ve yemek ücreti, sosyal yardım ve ikramiye gibi düzenlemeler…

* Kadın çalışanlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve regl izni…

Bu düzenlemeler, TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarlar Odası gibi odaların yanı sıra Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği’nde imzaladığı toplu iş sözleşmelerinin neredeyse tamamında yer alıyor.

Oda emekçileri; ‘gelenek dürüst ve adil sürdürülmeli’

1954 yılında kurulan TMMOB Mimarlar Odası, mimarların haklarını ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla toplum yararını gözeterek çalışmalarını sürdüren bir meslek örgütü olarak geçmişten bugüne büyüyerek gelen mücadele geleneğine sahip. Bu geleneğin dürüst ve adil bir biçimde sürdürülmesi gerektiğini savunan Oda çalışanları, süreç daha fazla uzamadan sendika ile Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu arasında anlaşma sağlanmasını bekliyor.

Oda emekçileri, anlaşma sağlanamaması halinde grev sürecine girileceğine dikkat çekiyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz