Migros’ta keyfi kesinti iddiası: ‘Çocuğumun oyuncağından çalıyorlar’

Migros’un Torbalı deposunda çalışan bir işçi, forklift operatörlerinin maaşlarından keyfi kesinti yapıldığını söylüyor. Migros’a taşeron olarak hizmet veren MBM firması ise iddiaları yalanlıyor.

Migros’un Torbalı deposunda çalışan bir işçi, maaşından keyfi kesinti yapıldığını belirtti. Forklift operatörü olan işçi asgari ücretin 200 lira üstünde bir maaşla işe alındı. İş operatörü olması sebebiyle verilen 200 liralık fark, 2019 ve 2020’de düzenli olarak maaşına yansıdı. 2021 yılının başında maaş bordrosunu ve banka hesabını kontrol eden işçi, maaşının 200 lira eksik yattığını gördü. Bu durumun nedenini sormak için amirlerinin yanına gittiğinde ise “Bundan sonra böyle işine gelirse çalışırsın, işine gelmezse istifa edersin” yanıtını aldı.

Gazete Duvar’dan Aynur Tekin’e konuşan işçiye göre, yönetimin bu tavrının sebebi pandemide önemli bir artış gösteren işsizlik rakamları: “Pandemide kimsenin kolay kolay iş bulamayacağını bildikleri için çekinmiyorlar. 2019 ya da 2020’den önce bunu bana yapsalardı, ben zaten onlarla aynı yerde durmamak için işimi değiştirirdim. Ama şu an alımlar durdu, iş yok ve bunu biliyorlar.”

‘Aklımla dalga geçmeye çalışıyorlar’

“Onların kravatları var ve okumuşlar diye bize ikinci sınıf muamelesi yapabileceklerini sanıyorlar. Beni işe alırken vadettiği ve 2-3 yıl boyunca verdiği ücret için ‘O yıllık zamdır, şirket isterse verir istemezse vermez’ diyerek benim aklımla dalga geçmeye çalışıyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil.”

Hakkını aramak için hukuki yollara da başvurmayı düşünen işçi, maddi imkansızlıklar nedeniyle bu adımı atamadığını ifade ediyor: “Şu anda bir avukat tutmuş olsam yaklaşık bin 500 lira tutuyor. Emin olun şu anda köşede öyle bir param olsa vereceğim ve bu insanları ifşa edeceğim. Zar zor geçinen insanların hayatını böyle etkilemek insanlık dışı.”

İş sözleşmesinde forklift operatörü, SGK’da yükleme boşaltma elemanı

Öte yandan iş sözleşmesinde forklift operatörü olarak görünen işçi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yükleme boşaltma elemanı olarak kaydettirilmiş. Bunu SGK’nın hattını arayarak öğrenen işçi, “Migros, MBM gibi büyük, kurumsal firmalar kimseye yanlış yapmaz diye bir algım vardı. Benim 200 lirama tenezzül etmezler diye düşünüyordum ama öyle olmadı. İş sözleşmesine 200 liramız yansıtılmadı ama bizden sonraki insanların böyle bir şey yaşamasını istemiyorum. O yüzden de bu haksızlığa karşı çıkıyorum” diye konuştu.

Maaş bordrosunu düzenli olarak takip eden işçi, birim saatinin brüt olarak 16.80 TL yerine 15.80 TL’den yatırıldığını söyledi. “Peşinde olduğum konu, benim kesilen 200 liram değil. 200 lira beni kurtarmaz da batırmaz da. Ama konumlarına güvenerek insanların duygularıyla, aklıyla oynuyorlar. Benim oğlumun bisikletini çalıyorlar, benim oğlumun oyuncağından çalıyorlar. Oğlumu dışarıda gezdirirken ona alacağım pamuklu şekerin parasını çalıyorlar.”

İşin içinden çıkamayınca son çare olarak şirketin Ege bölge sorumlusunu arayan işçi, “Sen git çalış ben düzeltirim” cevabını aldı. Ancak aradan geçen üç ayda herhangi bir düzeltme yapılmadı.

İşçinin verdiği bilgiye göre maaşından keyfi kesinti yapılan başka çalışanlar da var. Bu kişilerin bir kısmı yeniden 200 liralık ödemesini alabildi. Kesinti yapılan ayların ücretleriyse iade edilmedi.

Ücret kesintisi iddialarını sormak için aradığımız Migros Torbalı deposunun personel müdürü Mustafa Duru, iddiaların asılsız olduğunu ve kesinti yapılmadığını ileri sürdü.

 

KaynakGazete Duvar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz