Migros Direnişinin Arkasındaki Sendika Eski Yöneticileri -Hakkı Taşdemir

Mehmet Emin Meriç ve Veysel Cingöz… Tez Koop-İş adlı sendikanın iki yöneticisi. Mehmet Emin Bey şube başkanı iken Veysel Bey şube sekreteri idi yaklaşık 30 yıl kadar önce. Birlikte çok mücadele ettiler işçi sınıfının ekonomik kazanımlarını yükseltebilmek için.

Grevden greve koştular. Ödün vermediler patron kısmına. Hayli işletme kapandı ya da el değiştirdi bu ikilinin mücadelesi sonucu.

Ancak bir gariplik vardı bu işte. MİGROS sözleşmeleri büyük bir gerginlik yaşanmadan uzlaşma ile sonuçlanıyor, toplu sözleşme uygulaması sürecinde de hiçbir sorun yaşanmıyordu MİGROS işyerlerinde.

Bir ilginç durum daha yaşanmakta idi o dönemlerde. Yukarıda isimlerini zikrettiğim ikilinin gerçekleştirdiği grevler sonucunda piyasadan çekilmek zorunda kalan işletmelere MİGROS talip oluyor, böylece Pazar alanını genişletiyordu. Tesadüf işte.

Mütevazi bir yaşamları vardı bu ikilinin Mehmet Emin Bey Beşyüzevler’de Veysel Bey ise Gültepe’de oturmakta idi. Yani alt-orta gelir grubunun yaşamakta olduğu yerlerde. Eh sendika yöneticisi maaşı ile Bebek’te oturacak değildiler ya.

Mehmet Emin Bey’in kariyeri biraz daha gelişti sonraları. Genel Merkez yöneticisi oldu. Veysel Bey ise şube yöneticisi olarak tamamladı kariyerini.

Sendika yöneticilikleri sona erdikten sonra Per-Pa’nın labirentlerinde birer ofis açıp hür teşebbüs (!) ordusuna katılıverdiler her ikisi de. Memleketin kalkınmasına katkı yapacaklardı kim tutar onları?

Nasıl olduysa oldu, bu ikilinin yolları yine kesişiverdi MİGROS ile.

Migros taşıma, depolama, temizlik ve lojistik alanlarında çalışmakta olan işçilerini işten çıkardı. Ortaya çıkan boşluğu da yukarıdaki şahısların kurduğu işletmelerden kiraladığı işçilerle doldurdu. İş Yasası’nın arkasından dolanıp gerçekleştirdikleri bu operasyon sayesinde MİGROS sadece market içindeki operasyonlarda çalışan işçilerini bünyesinde tutmuş, diğer çalışanlarını ise bu beylerin şirketlerinin elemanı haline getirdiği için bu kişileri toplu sözleşme kapsamından çıkarmış ve hayli büyük bir tasarruf (!) sağlamıştı.

Yaklaşık 20 yıla yakın bir süreden beri devam eder bu ortaklık. Bugün MİGROS bünyesinde çalışan 30.000’e yakın işçinin nerede ise yarısı bu beylerin kurmuş oldukları şirketlerin bordrosundadırlar. Her türlü güvenceden yoksun. Fazla çalışma ücreti bile almaksızın kimi zaman günde 16 saat çalışmaya zorlanan, hakkını aramaya kalktığında işten atılan insanlar işte bu sendika eski yöneticilerinin işçileridir.

Şirketlerin adı mı dediniz?

MBM Taşımacılık Temizlik Hizm.Turizm Gıda San.Tic.Ltd.Şti.

Bu şirket Mehmet Emin Meriç’e ait. 20 kadar yıl önce Per-Pa nın karanlık koridorlarında başlayan yaşam bugün Şişli’de lüks bir plazada devam ediyor. Ayrıca 13 noktada bölge müdürlükleri var.

US Grup… Bu da Veysel Cingöz’ün şirketi. Artık Ataşehir’de lüks bir ofiste merkez binası.

Dün biri Beşyüzevler’de diğeri Gültepe’de oturmakta idi.

Bugün nerede oturuyorlar?

Bilmiyorum.

MİGROS “yürü ya kulum” demiş bir kere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz