MESS grup sözleşmesinde sona yaklaşılıyor! Metal işçisi bir kez daha yutkunacak mı?

Metal işkolunda 130 bin işçiyi kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde sona yaklaşılıyor. Sendikalar, uyuşmazlıkla sonuçlanan görüşmelerin ardından eylemli bir süreç başlatmış, grev kararı almıştı.

Türk Metal’in Kocaeli’nde düzenlediği kitlesel mitingin ardından yapılan görüşmede ücret artışı teklifini yüzde 21’e çıkaran metal patronları örgütü MESS, 10 Ocak Pazartesi akşamı Türk Metal ile tekrar görüşme masasına oturdu.

Grup sözleşmesinin belirleyeni durumundaki Türk Metal’in görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya göre sona yaklaşılıyor.

MESS masaya getirdiği karşı tekliflerini geri çekti’

Türk Metal’in açıklaması şöyle:

MESS’in çağrısı üzerine bugün (10 Ocak Pazartesi) saat 18’de MESS Genel Merkezinde yaptığımız toplantı, saat 23’de sona ermiştir. Toplantıda daha önce üzerinde anlaşma sağlanamayan parasal olmayan 44 madde ve yönetmelikler üzerinde mutabakat sağlanmıştır. MESS masaya getirdiği karşı tekliflerinin tamamını geri çekmiştir. Buna karşılık bizim taslağımızdaki 8 maddelik teklifimiz hala masadadır.

Görüşmelere yarın saat 19.30’dan itibaren parasal maddeler üzerinden devam edilecektir.”

Sendikaların teklifi gerçek enflasyonun üçte biri!

Eylül 2022-Eylül 2023 yılı dönemini kapsayan grup sözleşmesi için 2021 yılı Eylül ayı başlarında sözleşme masasına oturan sendikalardan Türk Metal, ilk 6 ay için yüzde 29,57, Birleşik Metal İş yüzde 30,89 ücret artışı istemişti.

Özellikle Kasım-Aralık aylarında Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesiyle adeta zam sağanağı başladı, para pula döndü. TÜİK enflasyon oranını yüzde 36 açıklarken bağımsız araştırma grubu ENAGrup yüzde 86 açıkladı. Her emekçi bir çok temel ihtiyaç maddesindeki yıllık enflasyonun yüzde 100’den fazla olduğunu kendi yaşamından biliyor.

Dolaysıyla, sendikaların % 29-30 teklifleri çoktan ‘çöp’ oldu.

Rekor kârlar elde eden patronlar için oldukça makul bir teklif var masada. “Ekonomik kriz”, “rekabet gücü”, “çip krizi”, “ülke kalkınması” vb. hikayelerle daha azına razı etmekten geri durmayacaklar ama bu ‘direnişleri’ daha çok başından tasarlanmış danışıklı bir dövüşün birbirini tamamlayan sahneleri gibi… Ve tamamı işçileri ikna etmeye yönelik görünüyor.

Sendikacılar ‘ne dediysek aldık’ diyecek, ya işçiler!

Yarın bu film ‘mutlu son’la bitebilir! Sendikacılar, “Ne dediysek aldık!” diyecek tumturaklı nutuklarla.

Metal işçisi bu ‘mutluluğa’ ortak olacak mı, yoksa yutkunacak mı bir kez daha göreceğiz. Kesin olan şu ki; kaderini kendi ellerine almasının yolunu buluncaya dek; hikayelerini, masada ekmeğini pazarlayanlar yazacak!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz