Mersin’de paraları ödenmeyen ENMED Global Tekstil işçileri iş bıraktı

Mersin Serbest Bölge’de işçilere yönelik hak gasplarının sonu gelmiyor. Maaşları 2 aydır ödenmeyen ENMED Global Tekstil işçileri direnişe geçti

Mersin Serbest Bölgede kurulu ENMED Global Tekstil firmasının 350’den fazla işçinin maaşını 2 aydır ödemediği öğrenildi. Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Engin Şahin’in sadece 70 kişinin sigortasını yatırdığı ifade edildi. İş kazası sonrası işçileri hastaneye göndermediği ve firma içinde tedavi ederek sonrasında çalışmaya zorladığı söyleyen Şahin’in, hastaneye gitmek zorunda olan işçileri ise kayıtsız bir şekilde kendi hastanesinde tedaviye zorladığı da iddialar arasında.

Sigortalarının yatırılmadığını söyleyen 200’den fazla işçi ile sigortası yatırılan ama maaşlarını alamayan 350’den fazla işçi yaşadıkları hak gasplarının ardından direnişe geçti. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) üyesi ve Usta Makineci Şükran Bozkurt Kalçın, “600 kişi kadar çalışıyorduk, şu anda 350 kadar işçi çalışıyoruz. İş bulanlar ayrıldı, iş bulamayanlar ‘Acaba paramızı alabilir miyiz?’ umuduyla çalışmaya devam ediyor. Cuma gününden beri işi durdurduk. Ayın 15’i ile 20’si arası ödenmesi gereken maaşımızın ödenmesini bekliyoruz. Patron Engin Şahin maaşların hesaplarımıza yattığını söyledi ancak bunun gerçek olmadığı ortaya çıktı. Sabah baktık kimsenin parası yatmamış, biz de artık bu düzene son demek için elbirliği ile işi durdurduk” dedi.

“Çocuk işçiler ve sigortasız çalışanlar var”

Kalçın, “İçerde çalışan arkadaşlarımız var ama hepsi 18 yaşından küçük olan çocuk işçiler ve neredeyse hiç kimsenin sigortası yok. 8 aydır sigortasız çalışan var. Bu kadar kişi arasında 70 kişinin sigortası var, 70 kişi de İŞKUR’da alınmış geriye kalan hiç kimsenin sigortası yapılmadı. Hakkını arayan vasıfsız denilen işçileri işten çıkardılar. Bu direnişe destek oldular diye işten çıkarıldılar” dedi.

Kalçın, paraları ödenmezse direnişin devam edeceğini belirterek “Bu işi mahkemeyle değil anlaşma ile çözmeyi istiyoruz. Herkesin parası ödensin, bu direniş burada bitsin” dedi.

Yaralanan işçi çalışmaya zorlanmış

İş kazası geçirerek yaralandıklarında patron Engi Şahin’in işçileri kendi hastansine götürdüğünü ve kayıt yaptırmadığını belirten işçiler, “Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’ne götürülüyoruz ve orada kayıtsız işlem yaptırılıyor. İş kazası olarak görünmüyor ama burada kaç arkadaşımızın parmağı yaralandı. 1 kişi şikayetçi oldu ama baskı sonucu şikayetini geri çekmek zorunda kaldı” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz