Mata Otomotiv ‘de Direniş Sürüyor Patron Tehdit Ediyor!

Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu Mata Otomotiv ‘de, işçilerin toplu sözleşmeye ek olarak yüzde 25 zam ve işçi sağlığı önlemlerinin sağlanması isteklerinin kabul edilmemesi üzerine başlattığı iş bırakma eylemi ve direnişi devam ediyor.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Serbest Bölgesinde bulunan fabrikada 1200 işçi çalışıyor.

Direnişin başlamasıyla birlikte patronun işi tatil etmesi bir oldu. Sendika ve işçilerle görüşmek yerine lavaboları kilitlemek, elektrikleri kesmek gibi adımlar atan patronların şimdide işçilere mesaj atarak ve tek tek arayarak tehdit ettiğine tanık oluyoruz.

İşçilere atılan mesajda direnişin kanun dışı olduğu iddia ediliyor. Sendikanın iş güvenliği koşulları sağlanmadığı için işten kaçınma hakkını kullandığı yok sayılarak ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle istenen yüzde 25’lik zamma atıf yapılmadan sadece kanunsuz iddiası sunuluyor.

Direnişçi işçilere 13 Mart pazartesi günü işbaşı çağrısı yapılarak, aksi takdirde iş başı yapmayan işçilerin tazminatsız şekilde işten atılacağı iddia ediliyor.

Sendika ve işçilerin yüzde 25’lik zam talebinin kesinlikle kabul edilemeyeceği söylenen mesajda, sanki bir lütufmuş gibi, toplu sözleşmeye sadık kalınacak deniliyor.

Ayrıca, aba altından sopa gösterilerek, iş yerinde ‘ çalışma barışının ‘ devlet eliyle garanti edildiği söyleniyor.

Bu arada, direniş hem kararlı bir şekilde sürüyor, hemde dayanışma büyüyor. Aralarında İlyas Salman, Halil Ergün, Pınar Aydınlar, Bülent Bilgiç, Eylem Kaftan gibi aydın ve sanatçılar, Mata işçileri ile dayanışma mesajları yayınlayarak sosyal medyadan paylaşırken, birçok sendika ve iş yerinden işçilerin direniş ziyaret ve dayanışma eylemleri sürüyor.