Marsilya’da çöpçülerin grevi sürüyor

Marsilya’da belediye işçisi çöpçülerin grevi 23 Eylül’den bu yana sürüyor

Fransa’nın Bouches-du-Rhones bölgesindeki Marsilya şehrinde belediye işçisi çöpçüler 23 Eylül’den bu yana süresiz grevde. Marsilya sokaklarında çöp kutuları birikmeye devam ediyor. Çöp toplayan işçiler çalışma saatlerinin arttırılmasına karşı, günde 2 saat mesai artırımının ise ücretlerde bir karşılığı bulunmuyor.

LR’den (Cumhuriyetçiler Partisi – Merkez Sağ) Marsilya Belediyesi Başkan Yardımcısı Roland Mouren’e göre, “Çalışma süresini uygulamak yasal bir zorunluktur” diye açıkladı. Marsilya Belediyesi tarafından 13 Şubat 2019’da kamu hizmet ortak konseyine sunulan bu yasa tasarısı (Kamu Hizmetinin Dönüştürülmesi Yasası), daha sonra 27 Mart 2019’da Bakanlar Konseyine ve Emmanuel Macron’un onayıyla da 7 Ağustos 2019’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Çalışma süresini haftalık 35 saate çeken bu yasa Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.

27 Eylül’den itibaren, sendika ve belediye temsilcileriyle müzakereler başladığına değinildi. Marsilya Belediyesi CGT (Genel İş Konfederasyonu) Koordinasyon Sorumlusu Véronique Dolot, çöpçülük mesleğinin atık ve kimyasallarla zaten riskli bir sektör olduğunu vurguluyor. Şu anki koşullarda çöpçüler 28 saat haftalık çalışıyor. Özellikle, çöpçüler var olan saatlerinin üzerine çıkması durumunda daha fazla zarar göreceklerine dikkat çekiyor. Grevin Marsilya başta olmak üzere çevresiyle 6 belediye de sürdüğü ifadelerinde yer alıyor. Aynı sektörde çalışan FO (İş Gücü Sendikası) Temsilcisi Karim Yagoup da, belediye temsilcilerinin açıklamasında çalışanların izin günlerinin düşürüleceği, ek saat yapmanın çalışanların sağlığında tehlike doğuracağını vurguluyor.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz