Maltepe Belediyesi’nde grev oylaması bitmeden, Genel-İş Merkezi yine imzayı attı

Genel-İş Genel Merkezi brüt 4700 TL’lik sözleşmeyi imzaladı.

Grevleri 6. güne giren Maltepe Belediyesi işçilerinin gözü işverenle DİSK Genel-İş Merkezi’nin arasında yapılan görüşmelerdeyken işveren son olarak 4700 TL önerisini getirdi. Genel Merkez Yönetimi’nin son aşamayı anlaşma eşiği olarak koyması üzerine Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube referanduma gitmeye karar verdi. Ancak oylama devam ederken Genel Merkez, Kadıköy’de olduğu gibi sözleşmeye imza attı.

Maltepe Belediyesi ve SODEMSEN ile Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasındaki görüşmeler hafta sonu da sürdü. Görüşmelere Genel-İş Genel Merkezi de katıldı.

‘Terör faaliyetiymiş gibi algı yaratmaya çalışıyorlar’

Belediye yönetimiyle yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Geldiğimiz noktada sendikalı olmak, sendikal haklarımızı kullanmak Anayasal bir hak. Bu hakkımızı kullanırken kimsenin müdahale etmemesi gerekirken çöpler bahane edilerek terörize edilerek burada yapılan organizasyonu sanki bir terör faaliyetiymiş gibi algı yaratmaya çalışıyorlar. Biz burada emeğimizin peşindeyiz, ekmeğimizin peşindeyiz. Kimsenin bunu manipüle etmesine de müsade etmeyeceğiz” dedi.

‘Genel Merkez TİS yetkisini kullanacağını söyledi’

Görüşmelerdeki son gelişmeleri aktaran Dolgun, “Dün akşam toplam 4 bin 600 lira gibi bir teklif geldi, onu da kabul edemeyeceğimizi söyledik. En son söyledikleri şey ‘en fazla 4 bin 700 lira yaparız’ oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi belirttik. TİS yetkisi Genel Merkezde olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Pandemi koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

İşçi temsilcileri de yaptıkları açıklamada “Sandık kuracağız, referandum yapacağız, ya tamam diyeceğiz ya devam diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Bunlar nasıl bir hain?’

Öte yandan işçiler Genel İş Merkezi’nin Kadıköy Belediyesi’nde olduğu gibi işçi iradesine müdahale edeceğinden endişe duyarken, bir işçi Şube Yönetimi’ne de tepki göstererek, “Sandığa gerek yok. Geçen sefer Kadıköy’de oylama yaptınız devam kararı aldık, grevi bitirdiniz” tepkisi verdi.

Bir diğer işçi de Genel Merkez’in işçilerin yanına gelip açıklama yapmasını isteyerek, ” Genel Merkez gelsin kendisi açıklasın. Bunlar nasıl bir hain” sorusunu sordu.

İmza yetkisi DİSK’in sermaye darbesi dediği 12 Eylül’den

Şube yönetimi ilerleyen dakikalarda Genel Merkez’in TİS’i imzalamaya çalıştığını duyurarak işçileri şantiyeye çağırdı. İşçiler grev referandumundayken imza atıldı. Genel-İş Merkezi imza atmasını, DİSK’in ‘Emeğe karşı sermaye darbesi’ olarak nitelediği 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hazırlanan Anayasa’ya dayandırılan kanunlarla sendika genel merkezlerine imza yetkisi vermesine dayandırıyor. Söz konusu yetki ile şube yönetimleri ve işçiler sözleşme taslağını hazırlıyor ama talepleri karşılanmadan imza genel merkez tarafından atılıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise sosyal medya hesabından, “KHK ile Maltepe Belediyesi şirketlerine aktarılan işçilerimizin KHK mağduriyetleri, Belediye Başkanımız .Ali Kılıç DİSK Genel-İş yöneticileri ve işçilerimizin duyarlılığıyla büyük ölçüde giderildi. Grevin sona erdirilmesi sürecinde katkı sunan herkese teşekkür ediyorum”  şeklinde grevin bittiğini ilan etti.

Belediye Başkanı Ali Kılıç ise “Genel İş Sendikası ile sürdürdüğümüz Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır. Bu süreçte sağduyu ve anlayışını esirgemeyen halkımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Sözleşmeyi imzalayan Genel-İş ise en son açıklama yapan taraf olarak resmi sosyal medya hesabından brüt ücreti ‘net ücret’ olarak paylaşarak, “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş  sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” ifadelerine yer verdi.

İşçilere başta yüzde 7’lik zam dayatan Belediye yönetiminin son teklifi her şey dahil 4 bin 700 lira oldu. Yüzde 8 anlamına gelen anlaşma ile 6 gündür devam eden grevin ‘kazanımı’ yüzde 1 oldu. İşçiler ise yevmiyelerinin brüt 180 liraya, yemek parasının 40 liraya, yol parasının aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya yükseltilmesini; 112 günlük ikramiye ile Kurban ve Ramazan Bayramlarında 400 ve 300 TL verilmesini istiyordu.

 

KaynakArtı Gerçek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz