Maltepe Belediyesi işçileri komitesi: “Kendimiz için ve hep beraber”

Belediye işçileri komitesi, 10 Temmuz’daki kongreye giderken kendilerini tanıttıkları ve Maltepe’de şimdiye kadar yaşananları değerlendirdikleri bir metin yayımladı

Maltepe Belediyesi işçileri DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şubenin olağanüstü kongresine çağrı yaptı. Belediye işçileri komitesi, 10 Temmuz’daki kongreye giderken kendilerini tanıttıkları ve Maltepe’de şimdiye kadar yaşananları değerlendirdikleri bir metin yayımladı.

“Bizler belediyede çeşitli birimlerde çalışan işçileriz. Kongremizden gerçekten biz işçileri temsil eden, taleplerimizi, haklarımızı tartışan, birlikte karar aldığımız bir irade çıkmasını istiyoruz.

Danışıklı dövüşten bıktık, irademizi yansıtan sendika yönetimi istiyoruz. Bizler birbirleriyle uğraşan, koltuk kavgasına kapılmış bir sendika yerine, tüm işçilerin birliğini savunan, bu birliği bozmamaya özen gösteren bir sendika istiyoruz.

Açık, şeffaf, güven veren, kazanılmış haklarımızı savunan, gücünü birliğimizden alan bir sendika istiyoruz.

Bizler haklarımızı bilen, taleplerimizi savunan, kapalı kapılar ardında TİS imzalamayan, masada her görüşüleni işçiye soran, işçinin onayını alan, gücünü işçiden alan bir sendika istiyoruz.

Bizler 5 kişinin yönettiği sendikalar istemiyoruz. İşçinin kararların paçası olduğu, komitelerini kuran ve çalışma komisyonları oluşturan, temsilciliklerin işletildiği bir işçi sendikası istiyoruz.

Bizler iş güvencemizden, ekonomik ve sosyal taleplere, birlikte mücadele edeceğimiz, işçiler tarafından denetlenen sendikalar istiyoruz.

Bizler kadın işçilerin taleplerinin özel olarak ele alındığı, kadınların sendikalarda görev almasını kolaylaştıracak bir sendika istiyoruz.

Yine mücadeleye hazırız, birlikte yönetmeye adayız

İşçilerin birlikte yönetmesinden başka hiçbir çıkarımız olmadan bugüne kadar sendikanın örgütlenmesinden, her türlü hak kazanımına kadar mücadelede yer aldık. Sendika yönetiminde olmamamız hiçbir şey değiştirmedi.

İşçiler olarak elimizden ne geldiyse ardımıza bakmadan bunu yaptık. Şimdi daha fazla işçinin söz sahibi olması, gerçek anlamda işçinin iradesini yansıtan bir sendika için yine mücadeleye hazırız bu kez bir de yönetmeye adayız.

Bize “Siz yönetemezsiniz” diyenlere aldırmıyoruz.

Belediyenin tüm işlerini yapan biziz, her gün onlarca sorunu çözen biziz, haklarımız için yan yana duran bizleriz. Her türlü zor koşula karşı dik durmayı bilenler biziz. Şimdi de işçinin birliğini sağlayan sendikamızı işçiler olarak kendimiz yönetmek istiyoruz.

Belediye işçileri komitesi olarak eski şube yöneticilerinin adaylıklarının karşısında, tüm belediye işçilerinin birlikte yöneteceği bir sendika için bir araya gelmeye çağırıyoruz.

Birlik çağrımız hiçbir isme, hiçbir kesime kapalı değildir. “Ben işçilerin yönettiği bir sendikayı savunuyorum ve tüm kararları birlikte alacağız” diyen her işçi, bizim birliğimizin bir parçasıdır. Ve bu liste onun listesidir.

İşçi olmaktan başka hiçbir gücü olmayanlarız. İşçilerin çıkarından başka hiçbir hesabımız yok. Bu sebeple oldukça güçlüyüz.

Açık yüreklilikle ve tüm samimiyetimizle tüm işçi arkadaşlarımızı, delege arkadaşlarımızı, birliğimizi güçlendirecek bir sendika için birleşmeye çağırıyoruz. Kimin neyi imzaladığını bilmediğimiz belirsiz durumları yeniden yaşamak zorunda değiliz.

Elimizdeki bu fırsatı kullanalım, birlikte yönetelim.”

Ne olmuştu?

DİSK’e bağlı Genel-İş’in örgütlü olduğu Maltepe Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 23 Şubat’ta greve çıkmıştı. İşçiler grevdeyken Genel-İş Genel Merkezi işçilerin daha önce reddettiği maddeleri içeren toplu iş sözleşmesini imzalamıştı. İşçiler kendilerinin ve üyesi oldukları şubenin iradelerinin yok sayıldığını ifade etmişti. Grev böylelikle 6 gün sonra sona erdirilmişti.

Üzerinden 4 ay geçen grevin ardından şube yönetiminin tavrı işçiler arasında tartışılır duruma geldi. Bu tartışmalar neticesinde Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube 10 Temmuz’da olağanüstü kongre yapma kararı aldı.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz