Madenciler Soma’dan seslendi: ‘Sözünüzü tutun!’

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri, verilen sözler tutulmazsa Ankara’ya tekrar yürüyeceklerini söyledi.

Soma’da, 8 yıldır tazminatları hakları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri, verilen sözlerin tutulmaması üzerine Soma Hükümet Meydanı’nda eylem yaptı. Bağımsız Maden İş sendikasında örgütlü işçiler, geçtiğimiz aylarda Ankara’ya yürüyüş düzenleyerek yetkililerden tazminatlarının ödeneceğine dair söz almışlardı. İşçiler, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüş, Soylu, işçilere “15 Ocak tarihine kadar sorunu çözeceğim” demişti.

Eylemde konuşan işçilerden İdris Sarıkaya, “Madem ‘Helalleşeceğiz’ diyorsun, benim ve Soma’daki mağdurların tazminatını verin, helalleşelim” diyerek verilen sözlerin tutulmamasına tepki gösterdi.

Bizi tanıyorsunuz, yapacağız dediysek yaparız!’

Eylemde işçiler adına açıklamayı Himmet Mutlu yaptı. Kendilerine verilen sözleri ve yapılanları unutmadıklarını vurgulayan Mutlu,“Aylar geçmesine rağmen ne yasa çıktı, ne sözler tutuldu, ne haksızlık giderildi, ne de somut tatmin edici çözümler üretildi. Biz sorunun siyasal iktidar tarafındaki muhataplarına çözüm için defalarca sesimizi duyurduk, görüşmeler yaptık. Bu yüzden biz bir kere daha hakkımız için yollara düşmeden önce uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Sadaka değil gasp edilen haklarını istediklerini’ ifade eden Mutlu, “Biz hakkımız olanı istiyoruz. Biz çocuğumuzun eğitimi, sağlığı, geleceği, boğazından geçecek aşı için çalışıyoruz. Bunu çalmanıza izin vermeyeceğiz. Bizi tanıyorsunuz. Bir şeyi yapacağız dediysek, takip edeceğiz dediysek; yaparız, takip ederiz. Ankara’ya giden bütün yolları ve hatta havayollarını dahi tutsanız bir yolunu bulur, varır, sesimizi duyururuz” diye konuştu.

Tazminatlarımızı verin helalleşelim!’

Tazminat mağdurlarından İdris Sarıkaya da yaptığı konuşmada, “Vatandaşlardan helallik isteyen Sayın Cumhurbaşkanımız; ben 15 yıldır maden mağduruyum. Madem ‘Helalleşeceğiz’ diyorsun, benim ve Soma’daki mağdurların tazminatını verin, helalleşelim” dedi.

Ankara’ya yürüme kararı

Tazminatları ödenene kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade eden işçiler, önümüzdeki 2 hafta Soma’da çarşamba günleri eylemde olacaklarını; haziran ayının ilk haftasında da Ankara’ya yürüyeceklerini ve talepleri karşılanıncaya kadar Enerji Bakanlığı ve TBMM önünden ayrılmayacaklarını açıkladılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz