“Maaşın yarısı bizim vergilerle ödendi, 3 aylık SGK primi de gasp edildi”

Covid-19’u fırsata çevirenler, kısa çalışma ödenekleriyle milyonlarca işçinin maaşına el koydu, evden çalışanların SGK primleri yatırılmadı. Ankara’dan bir işçi bu süreçte yaşadıklarını anlattı

“Herkese merhaba… Ankara’da yaşıyorum ve 4 yılı aşkın süredir aynı iş yerinde çalışıyorum. Bir inşaat firmasında asistanlık yapıyorum. Size bahsetmek istediğim konu geçtiğimiz yıl Mart ayında başlayan pandemi ile devletin patronlar lehine biz işçilerin haklarını nasıl gasp ettiği ile ilgili.

Hepimizin bildiği gibi Mart ayında birçok iş yeri kısa çalışma ödeneğine başvurarak evden çalışmaya başladı. Bizlerde öyle yaptık.

Bilgisayarlar evlere taşındı ve çalışma saatlerinin belli olmadığı bir şekilde ve ayrıca patronların karşılaması gereken yemek, elektrik, internet gibi masrafların da işçilere yüklendiği bir çalışma sistemi içinde bulduk kendimizi.

Ardından Haziran ayı ile birlikte birçok iş yerinde olduğu gibi bizler de tekrar ofiste çalışmaya başladık. Ve ben işte o zaman tamamen tesadüfen geçen üç aylık sürede sigorta primlerimizin yatırılmadığını öğrendim. Üstelik çalışan diğer arkadaşlarda bu durumdan habersizlerdi. Yani bizler üç ay boyunca evde de olsa çalışmaya devam ettiğimiz halde, hem maaşlarımızın bir kısmı devlet eliyle fakat yine bizim vergilerimizle ödendi, hem de sigorta primlerimiz yatırılmadı.

Şimdi ben şunu merak ediyorum. Neden?

Yani bu Covid-19 hastalığının ortaya çıkmasında ben veya benim gibi işçilerin bir sorumluluğu var mı? Hayır yok.

Evden de olsa ben o üç ay gece gündüz çalıştım mı çalıştım. O zaman maaşımın yarısını kendi vergilerimle ödeyip üstelik sigorta primlerimin yatırılmamasının nasıl bir mantıklı açıklaması olabilir?

Patronların devlet tarafından açık açık korunduğu bu sistemde işçiler olarak kendi haklarımızı aramak, hak ettiğimiz gibi insanca bir yaşam için bir araya gelmemiz gerektiğine inanıyorum. Yani benim çözümüm bu arkadaşlar.”

 

 

Kaynakİşçi Gazetesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz