KRİPTO SİSTEM

Kripto, TDK sözlüğüne göre, siyasi inancını gizleyen, saklı gibi anlamlara geliyor. Kripto para da buradan üretilmiş olmalı.

Kripto para son dönemin önde gelen gündemlerinden. Sistemin kendisi insanları kolay para kazandırmaya özendirirken, kendisi kolayca parayı kazanıyor. Şans oyunları, borsa vb. buna örnek olsun. Döviz üzerinden yapılan spekülasyonlar da aynı şekilde.

Para, değişim değeri olarak kullanılan bir meta olarak ortaya çıktı. Eğer meta üretimi olmasaydı, para da olmayacaktı. Sonuçta para, belli bir değeri ifade ediyor. Ne kadar çok paranız varsa o kadar meta sahibi oluyorsunuz. Üretim, zenginliğin asli kaynağı. Üretim araçları üzerinde ki özel mülkiyet, paylaşımın belirleyicisi.

Kripto para meselesi hakkında biraz tartışmakta fayda var gibi. Zira, işçi sınıfı içinde şans oyunları gibi, borsa gibi, gittikçe popüler hale getirilen bir konu. Engels’in ‘ düşüncenin tutarlılığı, bilginin eksikliğini yener’ sözlerine sığınarak yapacağım bunu şimdilik.

Kapitalist sistem, krizini aşmak için, her zaman yollar bulur. Elbette en yaygın ve kullanışlı yol, krizin bedelini işçi sınıfına ödetmek. Bu yetmiyor her zaman. Bu sefer gündeme, bir değer üretmeden, işçi sınıfı tarafından üretilen zenginliklerin tekrar paylaşımı devreye giriyor. Mafya, bu işe yarıyor. Sermaye sahipleri, birbirlerinin mallarına çökmek yada rant paylaşımı için şiddete ihtiyaç duyuyor.

Bir başka yol, hiçbir değer üretmeden, kitlelerin cebindekine göz koymaktır. Borsa, şans oyunları bu işe yarıyor. Borsa da, bugün borçlarını ödeyemeyen şirketlerin değerinin balon bir şekilde yükseldiğine dair haberleri hatırlayalım. Aynı şekilde, şans oyunları üzerinden çevrilen filmlerle, toplanan paraların ‘ içeri ‘ atıldığı biliniyor.

Şimdilerde gündeme gelen kripto para, biraz şans oyunu, biraz borsa karışımı bir şey. Bir miktar para yatırıyorsunuz, bunun kendi kendine artmasını bekliyorsunuz. Şanslı numaraların size çıkmasını beklemekle, doların yükselmesini, yada borsada para yatırdığınız kağıdın yükselmesini beklemekle para yatırdığınız kripto paranın değer kazanmasını beklemek aynı şey. Sonuçta zahmetsizce kolayca para kazanabilirsiniz! Düşünsenize, günde 10-12 saat çalışıp yarı aç yarı tok yaşıyoruz, ama diğer taraftan oturduğunuz yerden para geliyor.

Elbette bu bir yanılsamadan ibaret. Bir kere, herkesin aynı anda kazanması mümkün değil, ikincisi, kasa her zaman kazanır. Şans oyunları, İşçiler arasında her zaman rağbet gören bir şey. Bugün iş yerlerinde İşçilerin en çok konuştuğu şeylerden biri de kripto para. İşçiler birbirine kağıtlar öneriyor, ‘analizler yaparak’ yeni alım satım yapıyor. Borç parayla, evini satarak, kredi çekerek bu işe girenler var İşçiler arasında. Bir dönemin Banker Kastelli, Jet Fadıl olaylarını akla getirecek şekilde, bugünlerde kripto para şirketleri üzerinden soygunlar ortaya çıkmaya başladı. ‘ Yerli ve milli’ kripto para şirketleri milyarlarca dolarlık vurgunlar yapıyor. Şu ‘ pudra şekeri’ çeken gencin yaşında ve benzer tipte adamlar işin başında. Hepsinin devlet büyükleri ile boy boy fotoğrafları var birde. Bizim yerli ve milli ekonomimiz, yüzde 15 komisyon üzerine kurulu bildiğiniz üzere. Bunu veren istediği filmi çevirebiliyor. Bugün ortadan kaybolan kripto para şirketlerine büyük paralar yatıran kişilerden bahsediliyor. Milyon dolarlık zararlar söz konusu. Eee ne demişler azdan az, çoktan çok gider. Bizim gariban işçi ev parasını kaybeder, kara para aklayan milyon dolar. Sonuçta ne demiştik, kasa her zaman kazanır. Banker Kastelli’nin zararını yada batan bankaların zararını kim ödediyse bu işin bedelini de onlar, yani işçi ve emekçiler ödeyecek.

İrfan Taşkıran

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz