Konya’da Kürt aileye ikinci ırkçı saldırı: 7 Kürt katledildi!

Konya’da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Kürt aileye, ikinci saldırı gerçekleşti. Kürt yurttaşların evini basan saldırganlar, aileden 7 kişinin katletti. Aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu katliamda polislerin, ırkçılara seyirci kaldığı belirtiliyor. Ailenin avukatı, ‘Bu tamamen ırkçı bir saldırıdır. Cezasızlıktan cesaret aldılar’ dedi. Katliama tepki gösteren binlerce sanal medya kullanıcısı, ‘Suç ortağı’ olarak gösterdikleri iktidarı istifaya çağırdı.

Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Kürt aileye bir kez daha ırkçı saldırı gerçekleşti. 12 Mayıs’ta 60 kişilik ırkçı bir grup tarafından saldırıya uğrayıp ağır yaralanan Dedeoğulları ailesine yönelik yeni bir ırkçı saldırı gerçekleşti. Kürt yurttaşların evini basan saldırganlar, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu aynı aileden 7 kişiyi katletti. Saldırganlar Dedeoğlulları’nın evini de ataşe verdi.

Katledilen Kürtlerin isimleri şöyle:

Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu.

HDP’den acil toplantı

Karslı Kürt aileye yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından acil toplantı kararı alan HDP Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri yaşanan saldırıları değerlendirmek ve yol haritasını belirlemek üzere toplandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İktidarın nefret ve tahrik dili, bu katliamın başlıca sorumlusudur” dedi. Yarın (Cumartesi) günü Konya’da olacaklarını belirten Sancar,Bütün muhalefet partilerine, demokrasine güçlerine çağrıda bulunuyoruz. Sadece kınama ve başsağlığı mesajları yetmez. Yan yana durarak bu politikaları boşa çıkarmak için daha etkili, daha inandırıcı ve kararlı ortak tavra ihtiyaç var” diyerek, tüm HDP dostlarını, demokrasi güçlerini, ırkçı-faşist saldırganlığa karşı güçlü bir yanıt vermek için Konya’ya çağırdı.

Irkçı katliama tepki yağdı

Aralarında, demokratik kitle örgütü temsilcileri, dernekler, siyasetçiler, gazeteciler ve akademisyenlerin de olduğu binlerce sanal medya kullanıcısı katliamdan iktidar ve yerel yetkilileri sorumlu tuttu.

Irkçı saldırıyla ilgili yapılan kimi paylaşımlar şöyle:

HDP: Konya’da sömürgeciliğin kara yüzü tekrardan belirdi. Devletten gücünü alan faşistler bir kez daha Kürt bir aileye saldırdı ve 7 kişiyi katletti. Bunu kabul etmiyoruz. Saldırılara karşı halkımıza ortak mücadele çağrısı yapıyoruz.

Türk Tabipleri Birliği: Konya’da gerçekleştirilen ırkçı saldırıyı kınıyoruz. Irkçılığı körükleyen söylemler, hukuksuzluk ve bu iklimi yaratanlar katliamın asıl sorumlusudur.


CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu: Orman yangınlarını bahane edip günlerdir nefret söylemini üretenler bu katliamın sorumlusudur… Bıktık cehaletinizden… Bıktık faşizminizden… Bıktık ayrımcılığınızdan… Ahir ömrümüzün en güzel yarısı sizin saldırganlığınızla heba oldu… Düşün yakamızdan…

Sanatçı İlyas Salman: Sakın yılgınlığa kapılmayın, faşizmin hiç şansı yok. Sadece katliam yaparken güçlü ve haklı hisseden, sadece öldürürken yaşadığını hissedebilen eciş bücüş bir şey. Gördüğünüz yerde başını ezin, leşinin kulağına eğilip “Adın ne abicim?” deyin. Küçümseyin onu.

Eğitim Sen: 12 Mayıs günü 60 kişilik ırkçı bir grup tarafından uğradığı saldırı sonucu ağır yaralanan Dedeoğulları ailesine yönelik ikinci bir ırkçı saldırıda 7 kişi katledildi. İktidarın cezasızlık politikası ve Irkçılığı körükleyen, söylem basın bu katliamın sorumlusudur.

Batman Baro Başkanı Erkan Şenses: Maalesef 11 Temmuz’daki bu haberde yaralı halde fotoğrafları bulunan ve katledilmekten korktuklarını belirten tüm aile bireyleri bu akşam katledildi. Katliam göz göre gelmiş. Katliamı engelleyemeyen Konya Valisi ve Konya Emniyet Müdürü istifa etmelidir.

Diyarbakır Tabip Odası: Konya’da Kürt bir aileye yönelik gerçekleştirilen katliamı kınıyoruz. Irkçılığı körükleyen söylem ve politikalar, bu iklimi yaratanlar, defalarca saldırıya uğrayan aileyi koruyamayanlar bu katliamın asıl sorumlusudur.

Boğaziçi Dayanışması: Kürt halkı ve HDP üzerinde yoğunlaşan faşist saldırıların sorumlusu siyasal iktidardır. Siyasal iktidarın önünü açtığı saldırılara ancak birleşik mücadeleyle karşı konulabilir. Tüm ırkçı saldırılar ve katliamlara karşı Kürt halkının yanındayız. Bijî Azadîya Gelan!

Kaldıraç Üniversite: Daha önce evlerinde, faşistlerin saldırısına uğrayan Dedeoğlu ailesinden 7 kişi aynı kişilerin saldırısıyla vurularak ve yakılmak istenerek katledildi! Bu katliam Saray Rejimi’nin bütün çürümüşlüğüyle Kürt halkına yönelik sistematik olarak yürüttüğü politikasıdır!

İlk saldırıda serbest bırakıldılar

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi’nde yaşayan aile, 12 Mayıs’ta aynı mahallede yaşayan 60 kişilik ırkçı grubun saldırısına uğramıştı. 4’ü kadın 7 kişilik Karslı Dedeoğulları ailesine “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” ifadeleriyle bıçak, taş ve sopalarla saldırıya uğramıştı. Saldırıya ilişkin tutuklanan 5 kişi ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz