Konya Kentpar’da sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor

Kentpar’da sendikalı olduğu için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. Kentpar’ın kendi emekleriyle büyüdüğünü söyleyen işçiler, küçük atölyenin tuvalet hakkının bire düştüğü söyledi.

Konya 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kentpar’da, sendikalı olduğu için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. Mücadelelerinin medyada yer bulmamasına tepki gösteren işçiler, patronun kamuoyuna gerçek dışı “Eylem yaptıkları için işten attım” açıklamasını yaptığını anlattı. Kentpar’ın kendi emekleriyle bu kadar büyüdüğünü söyleyen işçiler, küçük bir atölyenin tuvalet hakkının bir defaya indirildiği bir fabrikaya dönüştüğünü dile getirdi.

Konya’da yaklaşık 250 işçinin çalıştığı Kentpar’da DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan 140 işçi fabrika önünde direnişte. Sendikaya üye olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çoğunluk başvurusu yapmalarının ardından işten atılan işçiler, Kod 46 ile işten atılmalarına itiraz ederek dava açtı.

Gelişmelerle ilgili Evrensel’e konuşan Birleşik Metal-İş Ankara Şube Başkanı Deniz Ilgan, patronun hâlâ görüşmeye yanaşmadığını söyledi. Fabrika önündeki direnişlerinin sürdüğünü belirten Ilgan, yeni işçiler alınsa da üretimin de yüzde 25-30 oranında yapılabildiğini söyledi. Ilgan, işçiler sendikalı olarak işe dönene kadar mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Fabrika büyüdü, baskı arttı

İşçiler, patronun yeni elemanlar aldığını ama hâlâ üretimi tam yapacak bir düzeye erişemediğini aktardı. Kentpar’ın kendilerinin yıllardır gösterdiği fedakarlıkla bu kadar büyüyebildiğini anlatan bir işçi, yıllar önce TIRSAN Sanayi Sitesinde 200 metrekarelik atölyede çalıştıkları zamanla şimdi 250 kişiyle Avrupa’da tüm dizel araçlara kasnak üreten fabrikanın arasında uçurum olduğunu dile getirdi. Bir başka işçi ise kendilerini sendikalı olmaya iten mesai baskının yanı sıra çalışma koşullarında her bir dakikanın bile üretime katılmaya çalışıldığını anlatarak, “Günde 2 kez tuvalete gitme hakkımız vardı ama daha sonra suistimal ediliyor, işten kaytarılıyor, uzun süre duruluyor gibi bahanelerle tuvalet hakkımız da 1’e indirildi. Sabah çay molamıza da müdahale etmeye kalkmışlardı ama biz tepki gösterince ondan vazgeçtiler” dedi.

İşçiler medyaya tepkili

İşçiler direniş boyunca medyaya tepkili. Birçok televizyon kanalı ve gazete ulaşmaya çalıştıklarını ama eylemlerinin haber olmadığını anlatan işçiler, özellikle yerel medyaya kızıyor. Yerel televizyon kanalı KonTV’nin, eyleme başladıklarında gelip kendileriyle uzun uzun röportaj yaptığını anlatan bir işçi, “Akşam haberlere baktığımızda işverenin daha çok konuşturulduğunu gördük. Tamam, bizimle konuştuktan sonra, ona da sorsunlar. Fakat bizi biraz gösterip sürekli işverenin dediklerini anlattılar. İşveren sendikalı olduğumuz için işten atıldığımızı gizlemek için açıklamalar yapıp, eylem yaptığımız için işten çıkardığına insanları inandırmaya çalışıyor” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz