Konya Kentpar Otomotiv’de işe geri dönmek için direnen işçileri polis dışarı çıkardı

Konya’da bulunan Kentpar Otomotiv’de sendika üyesi olduktan sonra işten çıkarılan ve işe geri dönmek için direnişe geçen işçiler, patronun çağrısıyla gelen polisler tarafından fabrikadan çıkarıldı.

Konya’da bulunan Kentpar Otomotiv’de sendikaya üye oldukları için Kod-46 ile işten atılan işçilerin direnişine polis müdahale etti. 3 gündür fabrikadan ayrılmayarak eylem yapan işçiler, patronun çağrısıyla gelen polisler tarafından dışarı çıkarıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası, mücadelenin fabrika önünde süreceğini açıkladı.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde otomotiv tedarik sektöründe faaliyet sürdüren Kentpar Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler, sendikaya üye oldukları için işten atılmıştı. İşçilerin DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olarak işyerinde çoğunluğu sağlamasının ardından 3-4 kişi işten çıkarıldı.

İşçilerin tepki göstermesinin ardından işten çıkarılanların sayısı 100’e yaklaştı.

Sendikaya üye olan işçiler Kod-46’dan atıldı

İşveren, sendikaya üye olan işçileri Kod-46 gerekçesiyle işten çıkardı. Kod-46 olarak bilenen maddede, “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” ifadeleri yer alıyor.

Patron tuvaletleri kitledi

Bunun üzerine fabrikadan ayrılmayan işçiler direnişe geçti. Yaklaşık 140 işçi 4 gün boyunca işyerinden ayrılmayarak eylem yaptı. İşveren ise işçilerin direnişini kırmak için fabrikada yemek çıkarmadı, işçilerin su içmemesi için soğuk su depolarını kaldırdı. Yemekhane ve tuvaletler kilitlenerek işçilerin tuvaleti kullanmaları da engellendi. Ayrıca sendika ile görüşmekten kaçan işveren, işçilerin yasadışı iş durdurduğu için işten atıldıklarına dair basına açıklamalar yaptı. Kentpar Otomotiv’in ortaklarından Ali Yavuz, işçileri kanunsuz eylem yapmakla suçlayarak savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirti.

Patron şikayet etti, polis çıkardı

Ardından cumartesi gecesi fabrikaya gelen polis, savcılık kararı olduğu gerekçesiyle işçileri dışarı çıkardı. İşçiler, “Sendika haktır, gasbedilemez”, “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganlarıyla dışarı çıktı. İşçiler, bundan sonra ne yapacaklarını konuşmak için toplantı kararı aldı.

Evrensel’e konuşan Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, gece saatlerinde fabrikaya polisin geldiğini ve savcılık kararı olduğu gerekçesiyle çıkmalarını istediğini söyledi. Hiçbir işçinin gözaltına alınmadığını belirten Ilgan, “Sendikamıza üye olan arkadaşlarımıza Kod-46 ile işten çıkarıldıkları bildirildi. Noterden gelen tebliğde de yasadışı grev yapıldığı söyleniyor. En son baktığımızda 86 kişinin sigorta çıkışı verilmişti” dedi.

“İşyerinin önünde devam edeceğiz”

Sendikaya üye olanların fabrikada çoğunluğu sağladığını anlatan Ilgan, “Ancak işveren görüşmeye yanaşmıyor, kendisine ulaşamıyoruz. Sendikalı olmak işçilerin hakkı ve arkadaşlarımız sendikalı çalışmaya başlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Öğleden sonra işçilerle toplanacaklarını belirten Ilgan, bundan sonra ne yapacaklarını sorduğumuzda eylemlerinin süreceğini, işyerinin önünde mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz