Kod29 ile işten atılan Ekmekçioğulları işçilerinden yedi kişi açlık grevine başladı

Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Ekmekçioğulları Metal A.Ş.’de çalışan işçilerden 90’ı, DİSK’e Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle 8 Aralık 2020’de Kod29’la işten çıkartılmıştı. Ekmekçioğulları işçilerinden yedisi açlık grevine başladıklarını duyurdu

DİSK’e Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işveren tarafından Kod29 ile işlerine son verilen işçilerden 7’si, 78 gün önce fabrika önünde başlattıkları direnişi açlık grevine çevirdi. Birleşik Metal-İş konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada işçilerin ekonomik olarak zor durumda olduğunu ifade ederek “Ekmekçioğulları işçilerinin artık bir gün dahi oyalanmaya, kandırılmaya vakti kalmadı. İşçiler kiralarını, faturalarını ödeyemiyor. İnternet faturasını ödeyemediği için çocukları uzaktan eğitim derslerine katılamıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı” ifadelerini kullanarak sendikanın hak olduğunu ve engellemeyeceğini vurguladı.

İşçilerin bir kısmı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum İl binasında açlık grevine başlarken geri kalan işçiler ise fabrika önündeki çadırda eylemlerine devam etti. Açlık grevindeki işçiler “Başınızı kuma gömmeyin, çözüm bir parçası olun” diyerek CHP yönetimine seslendi.

KESK’ ve Emek Platformu üyelerinden işçilere destek ziyareti

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Çorum Şubeler Platformu ve Emek Platformu üyeleri eylemdeki işçileri ziyaret ederek dayanışma çağrısı yaptı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik direniş alanında kısa bir açıklama yaparak dayanışma duygularını ifade etti. Kamu emekçilerinin metal işçilerinin her zaman yanında olduğunu dile getiren Bozgeyik, işten çıkarılan işçiler geri döndürülene kadar mücadelenin süreceğini, hak gasplarının önüne geçmek için mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Pandemi döneminde Kod29 ile işten çıkarılmanın tam bir hukuk tanımazlık olduğunu, işten çıkarmaların sendikal örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi demek olduğunu ifade eden Bozgeyik, “Bu baskı politikalarını kırana değin mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.

KaynakGazete Rüzgarlı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz