KESK, hükümetin zam teklifine karşı ülke genelinde iş bıraktı

Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve memur emeklileri için MB enflasyon hedefinin bile altında zam teklifi getirmesine tepki gösteren kamu emekçileri ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iktidarın kamu emekçilerine ve emeklilere 2024 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 14 + yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6 + yüzde 5 maaş artışı teklifine tepki olarak ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Eylemde yapılan açıklamalarda, Merkez Bankası’nın (MB) açıkladığı enflasyon hedefinin 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15 olduğuna dikkat çekilerek, iktidarın teklif ettiği zam oranının bu belirlemeye dahi uzak ve kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerini artıracaklarını kaydeden KESK, en düşük kamu emekçisi maaşının 45 bin lira olmasını talep ediyor.

Toplu Sözleşme Görüşmesi’ sürüyor

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde, 1 Ağustos’ta başlayan süreç devam ediyor.

Aileleriyle birlikte milyonlarca emekçiyi etkileyecek görüşmelerde emekçiler adına imza yetkisi, en fazla üyeye sahip Memur-Sen’de.

Mücadeleyi, ‘sınıfa karşı sınıf’ perspektifinden değerlendirenlerin “Kontra Sendika” dediği Memur-Sen, esas olarak bu alanda lokomotif işlevi görerek kamu emekçilerini ayağa kaldırıp örgütleyen KESK’in önünü kesmek için bizzat devlet tarafından örgütlendi ve büyütüldü.

Kendini var eden fiili-meşru mücadele hattından uzaklaşarak, sol siyasal bürokratik bir yapıya dönüşen KESK’in de, savunma pozisyonuna hapsolarak sürecin bu noktaya varmasına zemin oluşturduğu aşikar.

Eylemler sürecek

Kamu emekçileri, açlık ve yoksulluk sınırında asgari bir yaşam öneren, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamaktan uzak bu teklifi kendileri için ‘yok hükmünde’ sayıyor.

Eylemlerde ücret ve diğer taleplerini sıralayan KESK üyesi emekçiler, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerinin süreceğini vurguladılar.