Kayı İnşaat işçileri davayı kazandı, tüm haklar alınacak

Kayı İnşaat’ta çalışan 500 işçisinin haklarını alamadığı için açtıkları dava 20 aylık sürenin ardından kazanımla sonuçlandı. İşçilerin tüm haklarını alacakları açıklandı.

İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki şantiyelerinde çalışan ve haklarını alamayan işçilerin 20 ay süren mücadelenin ardından açtıkları davayı kazandığını ve tüm haklarını alacaklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, “Birlik olduk, 20 ay boyunca büyük bir mücadele yürüttük. Bu kavganın sonunda tüm işçilere ve dostlarımıza mutlu haberi veriyoruz: İşçiler kazandı, biz kazandık.denildi. Açıklamada, bankalara ve diğer alacaklılara geri adım attırarak, ‘öncelik işçilere” diyerek değişmez denen yasalara karşı nasıl yürüdüklerinin altı bir kez daha çizildi.

İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu işçilerin zaferinin bir kutlama ile taçlandırılacağını duyurarak 2 Ekim Pazar günü saat 14.00’te İstanbul Şişli’de gerçekleşecek kutlamaya tüm emek dostlarını ve basın emekçilerini davet etti.

İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu’nun yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu olarak, bu kavganın sonunda tüm işçilere ve dostlarımıza mutlu haberi veriyoruz: İşçiler kazandı, biz kazandık. Kayı İnşaat işçileri tüm haklarını kuruşu kuruşuna alıyor. Batık şirketleri, ihaleci müteahhitleri, iflasçı bankaları alt ettik. Patronların iflas planı bozuldu, Kayı İnşaat işçileri kazandı. 500 inşaat işçisi, Kayı İnşaat’ın yurt dışı şantiyelerinde çalıştı. Hak edişlerini alamadılar. Birlik olduk, 20 ay boyunca büyük bir mücadele yürüttük.

“İşçi alacaklarının gaspı ülke gerçeği olmayacak”

Mücadelemiz başladığında, ortada sadece patronun 2 yıldır süren ‘ödeyeceğim’ vaadi vardı. Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, şirketin kasasını çoktan boşaltmıştı. Konkordato sürecinde Kayı İnşaat’a ait elimizde tek bir somut varlık vardı. Bu, Gaziantep Şehir Hastanesi hisseleriydi. Bu varlığı konkordato ile açığa çıkardık. İlk duruşmada ‘iflas’ diyerek sıraya dizilen onlarca banka vardı. İflas, bankalara yarayacaktı. Bankalara ‘çekileceksiniz’ dedik. Ellerini ovuşturan patron, banka avukatlarını kenara ittik. İşçi sınıfının aklı ile sermaye hukuku temsilcilerini tanıştırdık. İzin vermedik, konkordato işçiler lehine uzatıldı. İşçiler en arka sıraya itilmeye çalışıldı. İşçi alacaklarını yok saymalarına izin vermedik. ‘Öncelik işçilere’ diyerek değişmez denen yasalara karşı yürüdük.

Bankalar geri adım attı, diğer alacaklılar geri adım attı. Öncelik işçilerin oldu. Hiçbir detayı kaçırmadık, yalan yok. ‘Onların danışmanları, müdürleri, akıl hocaları, hukuk müşavirleri varsa işçi sınıfının sendikaları, öncüleri, örgütçüleri var’ dedik. Hisselerin satılarak işçi alacaklarının ödenmesini takip ettik. Gün gün, adım adım, birlikle, mücadeleyle, akılla, disiplinle, ciddiyetle. Zafer bizim. Mücadelemiz bir alacak-verecek davasından ibaret değil. Krizin yerle bir ettiği şirketler ülkenin gerçeği. Ancak işçi alacaklarının gaspı ülke gerçeği olmayacak. Kazandığımız bu kavga, bu deneyim başka işçilerle buluşacak. Yeni örgütlenmelerin önünü açmak için tüm çabamızla yürümeye devam edeceğiz.

“2 Ekim’de zaferimizi kutlayacağız”

2 Ekim Pazar günü saat 14:00’te, İstanbul Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde Kayı İnşaat işçileriyle zaferimizi kutlayacağız. 20 ay boyunca süren mücadelemizde yanımızda olan tüm emek dostlarına, tüm basın emekçilerine teşekkür ediyoruz. Zafer halayını hep birlikte çekmeye sizleri de davet ediyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz