Kartal Belediyesi’nde “apar topar” TİS imzalandı

Kartal Belediyesinde imzalanan toplu iş sözleşmesinde ilk 6 ay için taban ücretlerine zam yapılırken yüzdelik zam yapılmadı.

İstanbul’da Kartal, Kadıköy ve Maltepe belediyelerinde Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikasının (SODEMSEN) sözleşme görüşmelerini 4 bin 250 liralık eski asgari ücreti baz alarak sürdürmek istemesi üzerine grev kararı alınmıştı. Kartal Belediyesi işçilerinin örgütlü olduğu Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında yapılan görüşmede sözleşme imzalandı. 2 yıllık sözleşmede ilk 6 ay için işçilerin taban ücretleri artırılırken yüzdelik zam yapılmadı. Aylık kök ücret net 5 bin 500 liradan 7 bin 970 liraya çıkarıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin “Greve çıkacağız” söylemleriyle sürece başladığını ancak işçilerin talebinin altında bir rakama imza attığını söyleyen bir işçi, “İşçilerin aylık çıplak ücret olarak talebi 10 bin liraydı. İşçiler ikinci yıl için de enflasyon farkını istiyordu. Bu talepler sözleşmede yer almadı” dedi. İmzalanan toplu sözleşmede ilk 6 ay için yüzdelik bir zam belirtilmedi, bunun yerine taban ücretlere zam yapıldı. Taban ücrete yapılan zammın enflasyon karşısında işçiyi korumadığından yakınan Kartal Belediyesi işçileri, “Taban ücreti ne kadar yüksek olursa olsun onu koruyacak asgari ücret yüzdeliği olmazsa, üstüne enflasyon farkı korunmadığı zaman alım gücü düşecek, ücretler eriyecek. Bu da işçinin ancak fazla mesaiyle karnını doyurabileceği bir düzen demek. Fazla çalışır, mesai yaparsan karnın doyar, mesai yapamazsan açlık sınırının altında kalırsın” diye konuştu.

“Kartal Belediyesi’nde apar topar imzalanan sözleşme diğer belediyeleri de etkiler”

İkinci 6 ay için yüzde 15, ikinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 30, son 6 ay için ise yüzde 20 zam alan işçiler bu zam oranlarının halihazırda resmi enflasyon rakamlarının da altında olmasına tepki gösterdi. Ayrıca sosyal haklara yüzde 30 zam alan Kartal Belediyesi işçilerinin ikramiyeler hariç 7 bin 200 lira olan giydirilmiş ücretleri 10 bin 500 lira oldu.

Ücretlerinin vergi dilimine girmesiyle bir işçinin cebine girecek çıplak ücretin 6 bin 900 liraya kadar düşeceğini ifade eden işçiler, Ataşehir ve Kadıköy Belediyelerinde de işçilerin TİS sürecinde olduğunu hatırlatarak, “Sendika ‘Greve çıkacağız’ dediği zaman üç belediyenin işçilerinin grev ittifakıyla haklarımızı alabileceğimizi, taleplerimizin karşılanabileceğini düşündük. Kartal Belediyesi’nde apar topar imzalanan sözleşme diğer belediyelerdeki süreci de etkilediler” dedi.

Örgütlü oldukları Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube yönetiminin imzalanan sözleşmeden sonra işçilere detaylı bilgi vermediğini, telefonlarının ise cevapsız kaldığını söyleyen işçiler, “Şu an pek bir tepki yok. Bu para başta iyi gibi gelecek ama birkaç ay sonra durum değişecek. İşçiler bu paranın yetmediğini enflasyon arttıkça anlayacak” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz