Kadıköy Belediyesi ile DİSK Genel-İş toplu iş sözleşmesinde anlaştı, grev sona erdi

Genel-İş tarafından yapılan açıklamada, ‘Yasal grevimiz sona ermiş, toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır’ denildi.

Kadıköy Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşmaya vardı.

Genel-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Belediye yetkilileri ile Sendikamız arasında devam eden görüşmeler sonucunda varılan anlaşma neticesinde yasal grevimiz 18.02.2021 tarihinde sona ermiş, toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır” denildi.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise TİS ile en düşük işçi maaşının, ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç aylık net 5 bin 275 lira olduğunu duyurdu.

Genel-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, belediye ile yapılan anlaşmanın işçilere önemli mali, sosyal ve idari haklar kazandırdığı söylenirken, “Sendikamız, salgın koşulları altında halk sağlığına duyduğu sorumluluğu da göz önünde bulundurarak ve müzakerelerin artık daha fazla sürme imkânının ortadan kalkması nedenleriyle bu kararı almıştır” denildi.

Açıklamada, sendikanın TİS politikası gereği olarak işverenle yapılan görüşmeleri şube başkanlarının yürüttüğü belirtilirken, “Uyuşmazlık ortaya çıktığında ise genel merkezimiz devreye girerek katkı vermeye çalışmaktadır. Sendika genel merkezimiz; İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubemiz’in talebi doğrultusunda grevin başladığı ana kadar toplu görüşmelere müdahil olmamış, yine şubemizden gelen talep doğrultusunda grev başladıktan sonra işverenle yapılan toplu görüşmelere müdahil olmuştur. Belediye yetkilileriyle sürdürülen süreçte, yaklaşık üç gün süren yoğun müzakereler sonucunda gelinen son aşamada, yetkili olan İstanbul Anadolu 1 No’lu Şube’yle de paylaşılarak, toplu iş sözleşmesinin imzalanması gerektiğine karar verilmiştir” denildi.

Açıklamada, imzalanan TİS maddeleri şöyle belirtildi:

“En düşük yevmiye 106,30-TL’den (net 76-TL), 161,14-TL’ye (net 115,20-TL) yükselmiştir.

En düşük çıplak aylık ücret 3188-TL’den (net 2279-TL), 4834-TL’ye (net 3456-TL) yükselmiştir.

Herkesin aldığı aylık sosyal yardımlar toplamı net 1164-TL’den net 1600-TL’ye yükselmiştir.

İkramiyeler 10 günden 30 güne çıkarılmıştır.

İlk defa toplu iş sözleşmesi ile günlük kıdem zammı, iş riski primi, aylık sosyal yardım, giyim yardımı, yılbaşı yardımı, yıllık izin yardımı elde edilmiş, mevcutta olan bayram yardımı, çocuk yardımı, aylık yakacak yardımı, eğitim yardımı miktarları önemli oranda arttırılmıştır.”

Kadıköy Belediyesi’nde yetkili olan ve TİS görüşmelerini yürüten Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube yöneticileri, sendika genel merkezinin kendi iradelerini yok sayarak işveren ile masaya oturduğunu duyurmuştu. Sözleşmenin imzalanmasının ardından ilk önce grevi sürdüreceğini açıklayan şube yönetimi, kısa süre sonra, 2 bin 300 işçinin 16 Şubat’ta başlattığı grevi sonlandırdı.

KaynakArtı Gerçek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz