JW Marriot Otelde Çıplak Aramaya Karşı Eylem Yapıldı!

 

Ataköy JW Marriot otelde çalışan kadın işçi hırsızlıkla suçlanarak iki kez çıplak aramaya maruz bırakıldı. Bugün otel önünde açıklama yapan Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası “Oteldeki insanlık dışı uygulamaların ve işlediğiniz suçların hesabını soracağız” dedi.

22 Kasım’da, Ataköy’de bulunan JW Marriott isimli otelde kat görevlisi olarak çalışan bir kadın işçi 2 defa çıplak aramaya maruz bırakıldı. Otelde konaklayan bir müşterinin parasının kayıp olduğunu söylemesi üzerine, odayı temizlediği için şüpheli ilk isim olarak görülen kadın işçi, ilk önce güvenlik görevlileri tarafından çağrıldı. Herhangi bir şey görmediğini söylemesine rağmen “prosedür” denilerek çıplak aramaya maruz bırakıldı.

Üstünde hiçbir şey bulunamayan işçi, kendi çalıştığı departmanın müdürüne ve şefine bu durumu haber verdi. Orada da suçlu muamelesi görerek üstünden bir şey çıkmadığı için çalıştığı kata geri gönderildi. Ardından tekrar çağrılarak otelden yine çıplak arama yapılarak dışarı atılmaya çalışılan işçi, otelden çıkmayı reddederek müdürün odasına gitmeye ve kendini izah etmeye çalıştı. Kadın işçinin tüm çabasına rağmen yeniden ve bu sefer herkesin içinde araması yapıldı.

Kaymakamlığın koyduğu eylem yasağına rağmen Tüm Otel Ve Turizm İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla otel önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Haberiniz Var Mı? JW Marriott Otel Çalışanlarına Çıplak Arama Dayatıyor!” yazılı pankart açılan eyleme Birleşik İşçi Kurultayı, Dev Yapı İş, HDK, HDP Bakırköy, İKP, İstanbul Hal İşçileri Dayanışma Derneği, İstanbul İşçi Hakları Derneği, Mücadele Birliği Platformu, TİP Bakırköy, SYKP, Yeni Dünya İçin Çağrı, Yeşil Sol Parti üyeleri katılarak destek verdi.

“İşçi haklarının ve hayatlarının üzerini örtüyorsunuz”

Sendika adına basın açıklamasını okuyan Dizge Biter bu tutumun insanlık onuruna aykırı olduğunu, kişinin bedensel bütünlüğüne fiziksel ve psikolojik yıkım olduğunu kaydederek “Prosedür bu, diyerek böylesi aşağılık bir durumun altından kalkamazsınız. Sizin prosedür dedikleriniz, kendi karınız, itibarınız ve şatafatınız için ezip geçmeye çalıştığınız işçi haklarının ve hayatlarının üzerini örtmektir. Buradayız işte, kaldırıyoruz o örtüyü. İzin vermeyeceğiz!” dedi.

Marriot Otel’in işçinin taleplerini “sözde” kabul ederek, ondan herkesin önünde özür dileyeceğini ve işine devam edebileceğini beyan ettiği, göstermelik olarak işçinin bir gün işe çağırıldığı ifade edildi. Bahane olarak işçinin taşeron olarak çalıştığı ve otelin taşeron işçiye ihtiyacı olmadığı öne sürüldü.

“Hesabını soracağız”

Biter, otelin suç işlediğini belirterek “Sendikanın ihtar göndermesinin ardından da otele ekstracı (taşeron) çalışan almayı bırakarak, isteyenleri de ayın başına kadar kadroya alacağınızı bildirmişsiniz. Fakat bu süreçte de serviste garson, mutfakta bulaşıkçı, katlara da ekstra temizlik çalışanı alarak aynı suçu işlemeye devam ediyorsunuz. Hem de kadrolu çalışanlarınıza duble şift yaptırarak 16 saat çalıştırıyorsunuz. Düzeltmeye çalıştığınız noktada bile yasadışı çalışmaya alışık olduğunuzdan ilk fırsatta yine işçileri yasadışı çalıştırıyorsunuz.” Şeklinde konuştu.

Otel yönetimine seslenen Biter, “Suçunuzu örterek ilerlemeye çalıştığınız her adımınızda suç işlemeye devam ediyorsunuz. İşçilere, her işinizi yaptırabileceğiniz, insanlık dışı çalışma koşullarını reva gören anlayışınızla da tüm bu keyfi uygulamalarınızla da ve “prosedür” diyerek işlediğiniz suçların da hesabını da soracağız.” Dedi.

Eylem “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla sona erdi.

Eylem alanında çevik kuvvet, sivil ve resmi polislerden oluşan kolluk kuvvetlerinin, eylemcilerden oldukça kalabalık olması dikkat çekici bir noktaydı.

Kitlenin kararlı tutumu, polisin “ eylem yasağı” var iddiasını boşa düşürmüş oldu.

Yine polisin, basın açıklamasının, ısrarla otelin önünde değil, biraz ötede, boş bir alanda yapılmasını istemesi, otel yönetiminin “ ricasına” bağlanmalı.

Basın açıklaması için orada bulunan Show TV muhabirinin, kadın işçi ile yapmak istediği röportaj, polisin “ eylem yasağı var, zaten açıklama olmayacak” denilerek engellendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz