İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ” Zamlar geri alınsın geçinemiyoruz” sloganıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Zamlar geri alınsın geçinemiyoruz” yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “Hükümet istifa, yapılan zamlar geri alınsın” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada, Yemeksepeti, Migros ve gemi söküm ve tersane işçilerinin direnişine de değinilirken destek mesajları da verildi. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Necip Vardal, “Çalışma koşulları giderek ağırlaşıyor, ücretler hızla eriyor. Kamu kaynaklarıyla yandaşlara peşkeş çekiliyor. Emekçi halka yoksulluk dayatılıyor” dedi.
AK Parti iktidarının, kamu kaynaklarını özelleştirmesi, yüksek dış borçları ve kamu kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekerek emekçi halka yoksulluğu dayattığını dile getiren Vardal, “Bununla da yetinmiyor, hamasi nutuklarla memlekette yalan rüzgârları estiriyor. Emekçiye açlık ücreti, zengine hazine garantisi asgari ücrete allayıp pullayarak yaptıkları zam daha emekçilerin eline geçmeden sıfırlandı. Ocak ayı verilerine göre açlık sınırı 4249 lira olarak hesaplanırken belirledikleri 4253 liralık asgari ücretle geniş işçi ve emekçi kitleleri yıl boyunca yarı aç yarı tok yaşamaya mahkûm ettiler” dedi.
Yoksulluğun emekçinin gözlerindeki öfke olduğunu belirten Vardal, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak taleplerini de şu şekilde sıraladı:
* Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir.
* Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.
* Öncelikle 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir.
* Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.
* Enerji bir insan hakkıdır; maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.
* Kalıcı çözüm için enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır.
* Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir.
* Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.
* Ülkedeki gelir adaletsizliği tarihin hiçbir döneminde görülmemiş boyutlara ulaştı. Eşitsizliğin en altına itilen kadın yoksulluğu daha da artarken, işini ilk kaybedenler kadın emekçiler oluyor. ILO 190 sayılı sözleşme uygulanmalı, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı geri alınmalıdır!
Açıklama “Yapılan zamlar geri alınsın” sloganıyla sona ererken, faturalar yakıldı.