‘İşyerlerinde bulaşmayan virüs 1 Mayıs’ta mı bulaşacak?’

Salgının gerekçe gösterilerek 1 Mayıs’ın yasaklanmasına tepki gösteren inşaat işçileri, “İşyerlerinde dip dibe çalışırken, kalabalık bir şekilde otobüslerde yolculuk yaparken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs’ta mı bulaşacak?” diye sordu.

İşçiler ve emekçiler, geçtiğimiz yıl salgının gölgesinde kalan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamaya hazırlanırken, kentlerin valilikleri tarafından salgının gerekçe gösterilerek 17 Mayıs’a kadar tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı. “Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs’ı kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir” diyen sendikalar ise, kutlamaları bir haftaya yayarak herkesi alanlara davet etti.

MA’dan Kadir Güney’in haberine göre, sendikaların bu çağrılarına kulak veren inşaat işçileri de, “İşyerlerinde dip dibe çalışırken, kalabalık bir şekilde otobüslerde yolculuk yaparken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs’ta mı bulaşacak?” diyerek, tüm işçileri 1 Mayıs’ta haklarını haykırmaya çağırdı.

AKP’ye değil işçiye yasak

1 Mayıs’ın işçiler için bayram olduğunu ve işçilerin toplu halde haklarını talep ettiği bir gün olduğunu ifade eden inşaat işçisi Sedat Kaya, bu günün de salgın gerekçesiyle yasaklandığını söyledi. AKP’nin yaptığı kongreleri hatırlatan Kaya, “Kendileri yaparken yasak değil de bize mi yasak?” diye sordu. Yasağın olmaması gerektiğini ifade eden Kaya, herkesi 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet etti.

1 Mayıs’ın kutlanması gereken yerin Taksim Meydanı olduğunu anımsatan bir diğer inşaat işçisi Ömer Çelik, “Taksim Meydanı’na ise yıllardır izin verilmiyor. Çünkü sistem bizim bir araya gelmemizden korkuyor. Bir güç haline gelmemizi istemiyor. Sürekli bizi parçalamaya çalışıyor. Onlar izin vermese de biz sokaklara çıkacağız. İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak gasp edilen haklarını haykırmalıdır” diye belirtti.

Taksim’de ısrar  

1 Mayıs’ın işçilerin verdiği mücadele ve direniş sonucunda resmi bayram olarak kabul edildiğinin altını çizen inşaat işçisi Sedat Aydın, 30 yıldır şantiyelerde çalıştığını ve her 1 Mayıs’a işçi olarak katıldığını söyledi. 1 Mayıs’ın işçilerin söz söylediği gün olması nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Aydın, sendikaların Taksim Meydanı’nda ısrar etmemesine ilişkin eleştirilerini ise şu şekilde dile getirdi: “Taksim alanı işçiye her zaman yasaklıydı. Ama sendikalar kararlı durarak Taksim Meydanı’nı zorluyorlardı. Meydana çıkamasalar bile meydana çağrı yapıyorlardı. 2015 yılından beri sanki geri adım atmışlar. Bundan da işverenlerin cesaret aldığını görüyorum. Bu nedenle sendikalar bu cüreti, cesareti işçi sınıfına göstermesi gerekiyor. Herhangi bir yasağı tanımaması gerekiyor.”

1 Mayıs’ta mı hatırlandı 

“İşyerlerinde dip dibe çalışırken, kalabalık bir şekilde otobüslerde yolculuk yaparken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs’ta mı bulaşacak?” diye soran Aydın, “1 Mayıs sadece işçinin hak aramasının önüne geçilmesi için yasaklanıyor. Buna salgın bahane olarak kullanılıyor. Sendikaların, ‘1 Mayıs’ta yasaklı meydanlara’ çağrı yapma cesaretini göstermesi gerekiyordu. Yasak olması çok doğal, sermaye işçileri düşman olarak görüyor. İşçiler üzerindeki yasaklar daha da artacaktır. Bu yasaklamalar işçi sınıfının vereceği mücadele ile engellenecektir. İşçilerin yasakları delerek alanlara çıkması gerekiyor” dedi.

Taleplerini haykıracaklar

İnşaat işçilerinin “Artan iş cinayetlerine karşı yasanın çıkarılması”, “Kod 29’un kaldırılması” ve “sendikal örgütlenmenin önünün açılması” talepleri ile 1 Mayıs’ta alanda olacaklarının altını çizen Aydın, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanında olmalıyız” diyerek, herkesi alanlara çıkmaya davet etti.

 

 

KaynakMA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz