İşsizlik Fonu patrona çalışıyor

İşsizlikle mücadele amacıyla oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu, işsize değil patrona çalışıyor. İlk 7 ayda patronlara, işsizlere ödenen desteğin 2 katı ödenek aktarıldı.

TÜİK verilerine göre, işsiz sayısı 106 bin kişi artarak 3 milyon 34 bine ulaştı, işsizlik oranı yüzde 8.6’ya çıktı. İşsizlik ödeneği başvurularında artış yaşanırken, fonun büyük kısmı patronlara aktarıldı; işsizlerin yarısı ödenekten yararlanamadı.

2025 yılı Ocak-Haziran döneminde işsizlik maaşı için 860 bin 866 kişi İŞKUR’a başvurdu. Geçen yılın aynı dönemine göre başvurularda yüzde 12 artış yaşandı. Ancak başvuruların sadece 416 bin 425’i ödeme alabildi. Bu dönemde işsiz kalanların yüzde 51’i yani 444 bin 441 kişi ödenekten yararlanamadı.  

Ağır başvuru koşulları nedeniyle başvuru dahi yapamayan yüz binlerce işsiz olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Kaynak patrona aktı

İşsizlerin can simidi olması gereken fon, patronlara kaynak aktarılan bir yapıya dönüştü. İşsizlere bu yılın 7 ayında ödenen toplam tutar 43 milyar 774 milyon TL’de kaldı. Aynı dönemde patronlara aktarılan tutar ise 48 milyar 994 milyon TL’ye ulaştı. Patronlar, işsizlerden 5.2 milyar TL daha fazla destek aldı. “Aktif işgücü programı” ve “İşbaşı eğitim” gibi başlıklarla patronlara ayrıca 44 milyar 742 milyon TL daha aktarıldı. Fondan işverenlere farklı kalemlerde aktarılan destek, işsizlere ödenen desteğin 2.1 katına ulaştı.

109 bin işsiz genç desteksiz kaldı

İŞKUR’un 2025 yılının ilk yarısına ait işsizlik verilerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmasının hem işsizi hem çalışanı cezalandıran bir düzene dönüştüğünü kaydetti. Taşçıer, “Kur Korumalı Mevduat için 2 trilyon 460 milyar lirayı gözünü kırpmadan yakan iktidar, 10 bin 323 liralık işsizlik ödeneğini 444 bin 441 kişiye çok gördü. 25-29 yaş aralığında 188 bin 607 genç, işsizlik ödeneğine başvurmak zorunda kaldı. 109 bini yok sayıldı. İşsizlik fonundan patronlara milyarlarca lira akıtılıyor ama istihdamda artış yok, işsizlik rekor kırıyor. Fon işsize değil patrona çalışıyor” diye konuştu.