İşgalci İsrail ile tek kırmızı çizgi: Ticaret

Sokaklarda İsrail karşıtı yürüyüşler, ticarette sürekli yükseliş olarak dönüyor. AKP’nin iktidara geldiği yıllarda İsrail-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1,4 milyar dolar iken bugün 6,5 milyar dolar. İhracat rekoru kırılan 44 ülke arasında İsrail üçüncü sırada yer alıyor.

İsrail’in 7 Mayıs’ta ibadet eden Filistinlilere saldırısı sonrası başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail’in saldırılarına karşı AKP hükümeti ve başkanı Tayyip Erdoğan, medya önünde üst perdeden tepkiler gösterdi. Ancak AKP’nin İsrail’e gösterdiği siyasi tepki ile ticari ilişki ters orantılı.

MA’dan Selman Güzelyüz’ün haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İsrail, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı üçüncü ülke. Toplam ihracatı ise 2020 yılı için 4 milyar 704 milyon dolar.

2020’de İsrail ilk üçte 

TÜİK’e göre, 2019 yılında İsrail, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 9’uncu ülke sıralamasındayken, bu sıralama 2020 yılında ilk üçe yükseldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 2020 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada 2020 yılında ülkelere göre ihracatta, Türkiye’nin ihracat rekoru kırdığı 44 ülke bulunduğunu, bunların başında ise, sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Güney Kore olduğunu kaydetti.

İsrail’in gıdası Türkiye’den!

Türkiye’nin İsrail’e gıda ihracatı da geçen yıla göre arttı. 2020’nin ilk 9 ayında kuru meyve satışları, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 64, deniz ürünleri yüzde 36’dan fazla, tahıllar ve baklagillerde neredeyse yüzde 18 arttı. Meyve ve sebze ihracatında ise yüzde 25’in üzerinde artış gösterdi.

Ne Aksa ne Kudüs hedef ticaret

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve Kudüs Büyükelçiliği açmasının tartışıldığı 2018 yılında da benzer bir tablo vardı. “Kudüs kırmızı çizgimizdir” diyen Erdoğan, 2018 yılının Mayıs ayında İslam İşbirliği Teşkilatı’nı İstanbul’da ağırlayarak, “Bugün İsrailli haydutlarca katledilen Filistinliler için harekete geçmek, tüm dünyaya insanlığın halen ölmediğini göstermek demektir” dedi. Ancak, Türkiye-İsrail dış ticaret hacmi, aynı yıl 5 milyar 608 milyon 454 bin dolar olarak ikinci bir rekora yaklaşmıştı.

Son 3 yılda Filistin’de, Kudüs ve Aksa olmak üzere iki temel gerginlik ve kırılma yaşanırken, AKP’nin İsrail ile ilişkileri gelişmeye devam etti. Resmi veriler, “kırmızı çizgi”nin Kudüs ya da Aksa değil ticaret olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

KaynakMA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz