İşçiler dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs’ı kutladı

Dünya işçi sınıfı içinden geçtiğimiz sürecin tüm zorluklarına ve yasaklara rağmen 1 Mayıs geleneğine sahip çıktı. Pek çok ülkede işçiler alanlara çıkarak taleplerini haykırdılar. İşyerlerinde, cadde ve meydanlarda taleplerini sloganlarına yansıttılar. Baskıcı rejimlere, adaletsizliğe, eşitsizliğe, yoksulluğa ve sömürüye “hayır” dediler.

Fransa

Fransalı emekçiler 1 Mayıs’ı ülkenin dört bir yanında meydanlara inerek kutladı. Paris başta olmak üzere Lyon, Nantes, Lille, Toulouse, Strasbourg ve daha pek çok kentte hep bir ağızdan talepler haykırıldı. 300’den fazla yürüyüşün örgütlendiği Fransa’da işçiler baskılara, sosyal hakların ve özgürlüklerin gasp edilmesine, reform adı altında yeni saldırılara karşı seslerini yükselttiler. Paris’te gerçekleşen gösteride kararlılıklarıyla polis engelini defalarca aşan emekçiler Maron’a “Biz buradayız ve yasaya karşı mücadele edeceğiz” dediler. Kapitalistlere olan öfkelerini dile getirdiler.

Endonezya

Endonezyalı emekçiler başkent Cakarta başta olmak üzere onlarca kentte 1 Mayıs’ta meydanlara çıktı. Yaklaşık 3 bin işyerinden 50 bin işçi ve emekçi taleplerini haykırdı, hükümeti protesto etti. Yapılan konuşmalarda egemenlerin daha kitlesel bir 1 Mayıs’ın önüne geçmek için birçok yasak getirmesine tepkiler dile getirildi. Rengârenk bayrakları ve dövizleriyle 1 Mayıs yürüyüşünde yerini alan emekçiler aylardır geri çekilmesi için mücadele ettikleri Omnibus yasasını protesto ettiler. İşçi sınıfının haklarına yönelik birçok saldırı içeren bu yasa paketinin geri çekilmesini talep eden işçiler Anayasa Mahkemesine ve Cumhurbaşkanlığı Sarayına yürüdüler.

Filipinler

Filipinlerde 1 Mayıs pek çok merkezde kutlandı. İşçi ve emekçiler Duterte rejimi altında artan baskı ve yasaklara, koronavirüs bahanesiyle işçi haklarına yapılan saldırılara, işsizliğin artmasına tepki gösterdiler. Cebu’da düzenlenmek istenen mitingde maden işçileri ve balıkçılar gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçiler ve Partido Manggagawa üyeleri koronavirüs önlemlerine uymadıkları gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. PM, yaptığı açıklamayla 1 Mayıs’ın polis şiddeti ile engellenmeye çalışılmasına tepki gösterdi ve mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. PM, bu açıklamasının yanı sıra UİD-DER’e 1 Mayıs kutlama ve dayanışma da mesajı gönderdi. UİD-DER’in yanıtında kapitalistlerin her ülkede işçi sınıfına benzer yöntemlerle saldırdığına değinildi ve uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Myanmar

1 Şubatta gerçekleşen askeri darbeye karşı aylardır mücadele eden Myanmarlı emekçiler 1 Mayıs’ta da meydanlardaydı. Ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştiren Myanmarlı emekçiler askeri diktatörlüğe “Hayır!” dediler ve demokrasi talebini yükselttiler.

İspanya

İspanya’nın 70’den fazla şehrinde binlerce emekçi bayrakları, dövizleri ve pankartlarıyla 1 Mayıs’ta alanlardaydı.  İspanyalı emekçiler ekonomik krize dikkat çekerek artan işsizliğe karşı taleplerini yükselttiler. Asgari ücretin artması, eşit ücret yasasının onaylanması ve salgın bahane edilerek ertelenen diğer taahhütlerin yerine getirilmesi istendi. İşçiler taşıdıkları dövizlerde “sessiz bir ülke asla değişmez” diyerek susmayacaklarını, artan sorunlara karşı meydanlarda yan yana olacaklarını ifade ettiler.

İtalya

İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen 1 Mayıs gösterisinde işçi ve emekçi saflarının en önünde gençler vardı. 1 Mayıs’ı kutlayan gençler işsizliğe, artan saldırılara, koronavirüs önlemi adı altında yasaklara tepki gösterdiler. İtalyalı işçiler, sağlık ve iklim krizine, sosyal adaletsizliğe dikkat çektiler.

İran

İranlı sınıf kardeşlerimiz baskıcı Molla rejimine karşı uzun süredir grevlerle, yürüyüşlerle mücadele ediyor. Rejim işçi sınıfının birbirini etkileyen ve bir mücadele dalgasına dönüşen eylemlerini bastırmak, sindirmek için baskısını arttırıyor. Ancak işçiler zulme boyun eğmiyor. Tahran’da, Tebriz’de, Ahvaz’da ve başka pek çok yerde emekçiler, rejimin saldırılarına rağmen 1 Mayıs’ta meydanlara çıkıp taleplerini haykırmaya devam ediyorlar!

İngiltere

On binlerce İngiltereli emekçi 1 Mayıs’ta başkent Londra’da bir araya geldi. Haftalardır polisin yetkilerini arttıran yasa tasarısına karşı protesto gösterileri düzenleyen emekçiler 1 Mayıs’ta da Trafalgar Meydanında toplanarak egemenlere öfkelerini dile getirdiler. Yasa tasarısının iptal edilmesini isteyen işçi ve emekçiler sloganlar ve şarkılar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdiler. Kapitalist sınıfa duydukları öfkeyi ortaya koyan dövizler taşıdılar. Eylemde “Tüm İktidar İşçi Sınıfına, Şimdi!” sloganları da atıldı.

Tayvan

Tayvan’ın başkenti Taipei’de iletişim, enerji ve daha pek çok sektörden binlerce işçi sendikalarıyla birlikte1 Mayıs’ta caddelerdeydi. Cumhurbaşkanlığı ofis binası dışında toplanan emekçiler daha yüksek ücret ve emeklilik haklarının güvence altına alınmasını talep ettiler.

Almanya

Almanyalı işçiler, Alman Sendikalar Konfederasyonu DGB’nin organize ettiği mitinginde buluştular. Emekçiler Münih sokaklarında “Dayanışma Geleceğimizdir” sloganıyla yürüdüler. İşten atmaları, hak gasplarını protesto ettiler.

Güney Kore

Kore Sendikalar Konfederasyonu üyesi işçiler Güney Kore’nin başkenti Seul’de daha iyi çalışma koşulları ve işçi haklarının genişletilmesini talep ettiler. İşçilerin elinde tuttuğu dövizlerde “Haydi Eşitsizliği Bitirelim” yazıyor.

Bosna Hersek

Kömür madencileri Bosna’nın Saraybosna şehrinde 1 Mayıs yürüyüşünde yerini aldı. Yüzlerce Bosnalı kömür madencisi daha iyi ücret ve çalışma koşulları talep etti.

1 Mayıs Alanlarından Biri de ABD Oldu

Amerikalı emekçiler de 1 Mayıs’ta meydanlardaydı. Şikago ve New York kentlerinde toplanan binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı şarkılar ve sloganlar eşliğinde kutladılar. İşçiler başta Meksikalı göçmen işçiler olmak üzere tüm göçmen işçilerle dayanışma içinde olduklarını ve göçmen işçilerin haklarının genişletilmesi için de mücadele ettiklerini dile getirdiler.

KaynakUid-Der

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz