İşçi Emekçi Birliğinden basın açıklaması:Hakkımızı almak için mücadelemizi büyütüyoruz

1 Mayıs öncesi Cevahir AVM önünde bir araya gelen İşçi Emekçi Birliği, başta fabrikalar meydanlar olmak üzere hayatın olduğu her alanda işçi ve emekçilere açlık, yoksulluk dayatan bu sömürü sistemine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. Eylemde, 2022 1 Mayısı’na çağrı yapıldı.

İşçi Emekçi Birliği, Şişli’de bulunan Cevahir AVM önünde bir kez daha işçi sınıfının taleplerini yükseltti. Birlikte mücadele çağrısı yapılan eylemde, işçi ve emekçiler 1 Mayıs’a çağrıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu’nun da katıldığı eylemde, “Düşük ücretler, büyük zamlar, sendikal engeller. Bıçak kemikte, çare işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesinde” yazılı pankart ve “İnsanca bir yaşam için genel grev genel direniş”, “Örgütsüz işçinin kaderi işsizlik, yoksulluk, iş cinayeti”, “İşsizliğe, güvencesiz çalıştırılmaya karşı sınıf mücadelesini yükseltelim” sloganlarının yer aldığı dövizler taşındı.

Açıklama öncesi AVM önünde işçi direnişlerinde sık sık söylenen parçalar çalındı. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Milyonlar aç milyonlar işsiz işte sömürü düzeniniz” sloganları atıldı.

Piroğlu: İnsanlar günlük yaşantısını sürdüremez hale gelmiş durumda

Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, her gün gelen fahiş zamlara dikkat çekti. Piroğlu, “İnsanlar zam furyasının, zam yağmurunun nasıl ve nerede duracağını bilemez hale gelmiş durumda. İnsanlar günlük yaşantısını sürdüremez hale gelmiş durumda. Herkes biliyor ki daha da artıyor, yoksulluk daha da derinleşiyor. Yoksulluğun dibi olur mu diyorlar, halk dibinde yaşıyor. Ama o dibi de kazıyor” dedi.

“İktidar, hayat halka örgütlenmeyi ve mücadele etmeyi dayatıyor”

Yoksulluk ve sefaletin halka iktidarın politikası olarak dayatıldığının altını çizen Piroğlu, şöyle devam etti: “Bu bir kötü yönetim değil, yanlış ekonomi politikası değil. Bu bilinçli bir tercih. İktidar halka yoksulluk dayatarak bir avuç çapulcu servetine servet katmaya devam ediyor. Biz biliyoruz ki zenginlerin serveti yoksul halktan çaldıklarından oluşuyor. Ve biz bizden çaldıklarını istiyoruz biz hakkımız olanı istiyoruz. Eğer bu kadar zam yapılıyorsa, sefalet dayatılıyorsa, her gün pişkince yeni zamlarla karşımıza çıkıyorsa bunun sorumlularından biri de bizim sessizliğimizdir. Biz sustuğumuz, sessiz kaldığımız sürece bu devam edecek. İktidar, hayat halka örgütlenmeyi ve mücadele etmeyi dayatıyor.”

Piroğlu, halklara yoksulluk ve açlık dayatan bu sömürü düzenine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Bakır: Örgütlenmenin ve mücadelenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesiyle mümkündür

Basın metnini okuyan Deniz Bakır her gün artan zamlara dikkat çekti. Örgütlenme özgürlüğü ve emeğin özgürleşmesi için mücadeleye çağrı yapan Bakır, “Sermayedarlar, sınıfsal çıkarları için kendi koydukları yasaları dahi hiçe sayıyorlar. İşçi-emekçilerin mücadeleyle kazandığı hakların kullanımı engelleniyor. Sendika üyesi olmak anayasal hak olmasına rağmen bu hakkın kullanımını engellemek için sermaye ve iktidar her türlü keyfi saldırıyı devreye sokuyor. İşçi ve emekçilerin öz örgütlülükleri olan sendikaların başına çöreklenmiş bürokratlar da sermaye sınıfına hizmette kusur etmiyor. Örgütlenmenin ve mücadelenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesiyle mümkündür” dedi.

“Bizlere sefaleti reva görenlerden hesap sormak için mücadelemizi büyütüyoruz”

Yaşanan tüm sorunların kaynağının kapitalist düzen olduğunu dile getiren Bakır, “İşçi Emekçi Birliği olarak tüm işçileri, emekçileri, kadınları bizlere dayatılan kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı mücadele etmeye davet ediyoruz. Fabrikalarda, mahallelerde, okullarda, hayatın olduğu her yerde komiteler-meclisler kurmaya, birliğimizi güçlendirmeye davet ediyoruz. Haklarımız, geleceğimiz için buluşuyoruz. Hakkımız olanı almak için, bizlere sefaleti reva görenlerden hesap sormak için mücadelemizi büyütüyoruz” dedi.

“Hayatın olduğu her yerde örgütlenelim”

2022 1 Mayısı’nı işçi sınıfını sömürüden ve baskıdan kurtuluş mücadelesinin büyütüldüğü bir güne çevirmek için fabrikalarda ve hayatın olduğu her yerde örgütlenmeye çağıran Bakır, “Krizi biz yaratmadık faturasını da ödemeyeceğiz. Fabrikalarda, meydanlarda mücadeleyi örgütleyeceğiz” dedi ve şu talepleri sıraladı:
🔹 “Tüm çalışanların ve emeklilerin maaşlarının, alım gücü esas alınarak gerçek enflasyona göre artırılması,
🔹 Madde 25/2’nin kaldırılması, işten atmaların yasaklanması,
🔹 Herkese iş ve gelir güvencesinin sağlanması,
🔹 Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması,
🔹 Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar geri çekilmesi,
🔹 Doğalgaz, elektrik, su, İletişim’in insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanması için birleşik mücadeleyi büyütelim.”

1 Mayıs marşı okundu

Basın metnini ardından hep bir ağızdan 1 Mayıs marşı okundu. Eylem, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” sloganlarıyla sona erdi.

Kaynakdirenişteyiz.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz