İplik fabrikasında sendikaya üye olan işçiler işten atılıyor

Sendikadan istifası istenilen işçiler, terfi teklifini kabul etmemesi durumunda işten çıkarılıyor

Uşak’ta bulunan Kaynak İplik işçileri 2020 ağustos ayında başlayan Öz İplik-İş’in sendikalaşma faaliyeti kapsamında yetki başvurusu yapmasının ardından fabrikada baskı ve mobbingin arttığını ifade ederken son olarak Mehmet Uzun’un da işten atılmasıyla birlikte fabrikada sendikaya üye olduğu için işten atılanların sayısı 6 oldu. Uzun, “Sendikalaşma mücadelemiz baskı ve ayak oyunlarına rağmen başarıyla sonuçlanacaktır” dedi.

Evrensel’de yer alan habere göre sendikalı olduğu için ilk önce ücretsiz izne çıkarıldığını söyleyen Uzun, “Örgütlenme sürecini başlattığımızda 45 gün fabrikadan yıllık izin bahanesiyle uzaklaştırıldım. Normal zamanda yıllık iznimizi kullandırmayan fabrika yönetimi, sendikaya üye olduğum için bana 45 gün izin verdi. 45 günün ardından işe döndükten sonra inanılmaz bir baskıyla karşılaştım. İstifa edip, tazminatımı verme teklifinde bulundular. Ben kabul etmedim. Bu süreçte kameralar aracılığı ile sürekli takip edildim. Sürekli açığım arandı. 7 Ocak tarihinde Open End bakımcılığı için teklifte bulundular. Karşılığında benden sendikadan istifa etmem istendi. Etmeyeceğimi söyledikten 5 gün sonra vardiya ustası tarafından bana da vardiya ustalığı teklif edildi. Ben bunu da kabul etmedim ve sendikadan istifa etmeyeceğimi söyledim. 20 Ocak’ta 4-12 vardiyam için fabrikaya gittiğimde muhasebe müdürü ile görüşmem istendi. 11 yıldır çalıştığım Kaynak-1 fabrikasından Kaynak-2 fabrikasına gönderileceğim söylendi. Bunu da kabul etmeyince aynı gün işten atıldığımı beyan ettiler ve 3 gün içerisinde çıkış evraklarımı eve gönderdiler” dedi.

“İstifa ettirilenler yeniden üye oldu”

İşçilerin işten atılmamak için sendikadan istifa ettiğini aktaran Uzun, “Özellikle kamera takibi sonucunda birçok arkadaşımız ya işten atılmamak için ya da performans primi almak için sendikadan istifa ettiklerine dair ekran görüntülerini yönetime gösterdiler. Fakat sonrasında biz bu istifa eden arkadaşları tekrardan ikna ederek sendikaya üye olmalarını sağladık” diye konuştu.

“Sendika üyeliğinden terfi ile vazgeçirmeye çalışıyorlar

Öz İplik-İş Örgütlenme Uzmanı Adem Güzelkaya da “İşten atılan işçi sayısı 6 oldu. Her geçen gün içerideki baskı artmaya devam ediyor. Mobbing uygulamalarının ardı arkası kesilmiyor. Sendikamız adına asılsız haberler yaymaya, üyelerimizi sendika üyeliğinden terfi ile vazgeçirmeye çalışıyorlar. Son olarak da örgütlenmenin başından bu yana bizimle birlikte olan Mehmet Uzun kardeşimizi işten çıkardılar. Yaşanan tüm bu hukuksuzluk karşısında mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

VIAArtı Gerçek
KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz