İngiltere’de son 10 yılın en geniş katılımlı genel grevi

İngiltere‘de son 10 yılın en geniş katılımla grevi gerçekleştirildi. İşçi Sendikaları Kongresi, farklı sektörlerden 500 bine yakın kişinin greve katıldığını duyurdu.

İngiltere’de sendikaların yükselen enflasyon karşısında ücret artışı talebiyle düzenlediği genel greve ülke çapında 500 bin emekçi katıldı. Grev nedeniyle okullar kapanırken, demiryolu ve havayolu taşımacılığı felce uğradı.

Dün Fransa’da ülke çapında gerçekleştirilen genel greve ise 1 milyonda fazla emekçi katılmış, Fransa burjuvazisinin talebi olan emeklilik yaşının 62 den 64’e çıkarılmak istenmesi protesto edilmişti.

İngiltere’deki işçi sendikaları ve basın, bugün gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin son 10 yılın en geniş katılımlı grevi olduğunu aktardı.

Ulusal Eğitim Sendikası, grevin 23 bin okulu etkilediğini belirterek, okulların yüzde 85’inin kısmen veya tamamen kapanacağını duyurdu.

Son olarak 2011 yılında düzenlenen genel greve 1 milyondan fazla emekçi katılmıştı.

Kamu çalışanlarının geliri 2010 yılına göre 203 sterlin geriledi’

Sendika yöneticileri, hükümetin öğretmenlere önerdiği yüzde 5’lik teklif gibi bazı ücret artışlarına rağmen, çok sayıda kamu sektörü çalışanının ücretlerinin yükselen enflasyona ayak uyduramaması nedeniyle mali sıkıntıya düştüğü görüşünü dile getiriyor.

İşçi Sendikaları Kongresi hesaplarına göre, artan enflasyon oranı dikkate alındığında kamu çalışanlarının ortalama geliri 2010 yılına göre 203 sterlin gerilemiş durumda.

İngiltere’de enflasyon oranı, son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak geçen yıl yüzde 10,5 oranında artış gösterdi.

IMF’nin dün açıkladığı rakamlara göre, İngiltere, önemli ekonomiler arasında 2023 yılında daralma yaşayacak tek ülke olarak gösterilmişti.

Son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevi

Birçok sendikanın grev hareketlerini birleştirme kararıyla bugün en az son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevinin yapıldığı belirtiliyor.

Ülkede geçtiğimiz yılın özellikle yaz aylarından itibaren on binlerce işçi ücret artışlarının hayat pahalılığının gerisinde kaldığı gerekçesiyle işi bırakma eylemlerine katıldı.

Reuters haber ajansına konuşan Ulusal Eğitim Sendikası Genel Sekreteri Mary Bousted, azalan ücretlerin çok sayıda kişinin mesleği terk etmesine yol açtığını, öğretmenlerin grev yapmaktan başka çareleri kalmadığını belirtti.

Londra’daki bir okulun önünden konuşan Bousted, “Son 12 yılda öğretmen maaşlarında gerçekten korkunç ve uzun vadeli bir düşüş oldu… Buradaki insanların hiçbiri bugün grev yapmak istemiyor ama isteksiz bir şekilde artık yeter diyorlar ve bir şeylerin değişmesi gerektiğini söylüyorlar” dedi.

Grevi sınırlayan yasa kabul edildi

Öte yandan bazı sektörlerdeki grevler sırasında minimum düzeyde hizmet sağlanmasını öngören yeni bir yasa tasarısı dün Avam Kamarası’nda 246’ya karşı 315 oyla kabul edildi.

Tasarı, Lordlar Kamarası’nın da onayı halinde yasalaşacak.

Aralarında demiryolları ve acil durum hizmetleri gibi alanlarda grevler sırasında bazı çalışanların işbaşı yapmalarını, bunu reddedenlerin işten atılabilmelerini öngören yasayı protesto etmek için birçok kişinin Çarşamba günü eylem düzenlemesi bekleniyor.

Hükümet dün yaptığı açıklamada, bugün “önemli aksamalar” beklediğini belirtmişti.

İngiltere Eğitim Bakanı Gillian Keegan, kamu sektörü çalışanlarına karşı sert bir tavır sergileyerek ücret artışı taleplerine boyun eğmenin yalnızca enflasyonu körükleyeceğini söyledi.

Bugün greve katılanlar:

* İngiltere ve Galler’de yaklaşık 100 bin öğretmenin ve okullardaki yardımcı personelin bugün işi bırakması bekleniyor. Grevin 26 bin okuldan 23 binini etkilemesi öngörülüyor.

* İskoçya’da da çok sayıda öğretmen işi bırakıyor.

* Birleşik Krallık çapında, 150 üniversitede binlerce kişinin grev hareketine katılması bekleniyor.

* Toplamda 124 bakanlık ve hükümet departmanında çalışan yaklaşık 100 bin devlet memuru da ücret ve çalışma koşulları yüzünden grevde.

* İngiltere’de çok sayıda makinist işi bırakıyor.

* Londra’da bazı otobüs şoförleri de grevde

Grevler sürecek!

Sendikalar, grevlerin bugün ile sınırlı kalmayacağını bildiriyor.

Öğretmenlerin 15 ve 16 Mart tarihlerinde de işi bırakması bekleniyor.

Makinistler bugünden sonra 3 Şubat’ta yeniden grevde olacak.

Üniversite çalışanları, Şubat ve Mart aylarında toplam 18 gün boyunca grevde olacak.

Ambulans işçileri ve hemşirelerin de Şubat ayı boyunca çeşitli günlerde greve çıkması öngörülüyor.