İngiltere’de British Gas İşçileri Grevde

İngiltere’nin en büyük enerji tekellerinden biri olan British Gas’da işçiler, toplu işten çıkarmalar ve ücret kesintilerine karşı grevde. GMB sendikasına bağlı binlerce mühendis ve çağrı merkezi çalışanı, şirketin yerleşik hale gelen “kov ve yeniden işe al” uygulamasına ülke çapında başlattıkları beş günlük grevle yanıt verdi

İngiltere’nin en büyük enerji tekellerinden biri olan British Gas’da işçiler, toplu işten çıkarmalar ve ücret kesintilerine karşı grevde. GMB sendikasına bağlı binlerce mühendis ve çağrı merkezi çalışanı, şirketin yerleşik hale gelen “kov ve yeniden işe al” uygulamasına ülke çapında başlattıkları beş günlük grevle yanıt verdi.

GMB Genel Sekreteri Justin Bowden, şirket yönetiminin “kov ve yeniden işe al” uygulamasıyla, işçileri daha kötü koşullarda yeniden sözleşme imzalamaya zorladığını belirtti. Bunu kabul etmeyen işçilerin işten atılmakla tehdit edildiğini aktaran Bowden, şirketin işçilere grev yapmaktan başka bir çare bırakmadığını ifade etti.

Dünyanın neresine gidilirse gidilsin patronların yalanları değişmiyor. Bir tarafta büyük bir salgınla karşı karşıya olduğumuz söyleniyor. Diğer tarafta British Gas’da olduğu gibi sırf kârlarını arttırmak için kışın en soğuk aylarında binlerce işçiyi işten atmakla tehdit ediyorlar. On binlerce işçinin ücretlerinde kesinti yapıyorlar. Üstelik bu şirket önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla net kârını 229 milyon avro arttırmış durumda. British Gas artan kârına rağmen geçtiğimiz günlerde Unison sendikasına bağlı 7 bin ofis çalışanını ve 4 bin sendikasız çalışanını yeni sözleşmeleri imzalamaya zorladı. Saldırıyı kabul etmeyen GMB sendikasını ise “uyumsuz” olmakla ve müşterilerini soğuk kış aylarında zor durumda bırakmakla suçluyor. Şirket toplam 20 bin çalışanını düşük ücretlerle, daha esnek saatlerle ve vardiyalarla çalışmaya zorluyor, daha az işçiyle daha fazla iş yapılmasını dayatıyor.

Şirket yöneticileri, alt yapı çalışmalarını ihmal ediyor, hizmet kalitesini düşürüyor, işçi sayısını azaltıyor ve işçi ücretlerini düşürüyorlar. Ama işçileri bencil olmakla, halkın sağlığını tehdit etmekle suçluyorlar. İşçilerse şirketin ikiyüzlülüğünü İngiltere halkına teşhir etmeye devam edeceklerini, şirket geri adım atana dek mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyorlar.

KaynakUid-Der

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz