İmbat Maden işçilerinin Cuma günü eylem yapmasının ardından işveren 19 işçiye işbaşı yaptırmadı

Manisa Soma’da faaliyet gösteren İmbat Madencilik’te çalışan maden işçilerinin Cuma günü mobbing ve yevmiye kesintilerine karşı yaptığı eylem sonrasında işveren 19 işçiye işbaşı yaptırmadı

Eylemden sonraki gün işçilere mesaj gönderen İmbat Madencilik, eylemi organize eden 19 kişinin “maden dışından gelen gruplarla yasa dışı eylem tertip ettiğini” iddia etti.

Hakaret, ayrımcılık, mobbing, haksız yevmiye kesme cezalarını uygulayan bazı amir ve mühendislere yaptırım uygulanmazken, işçilerin kendi arasından seçtiği işyeri temsilcisi 19 kişi işverenin hedefi oldu.

19 işçiye bu sabah işbaşı yaptırılmazken şirket işçilerden savunma istedi.

Gazete Duvar’a konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Mürsel Ünder, “19 işçi arkadaş madencilerin problemlerini işverene bildirmek için girişimde bulunuyor. İşveren bunu düzeltmek yerine, aynı davranış ve tutum devam ettiriliyor. Daha sonrasında bazı işçi temsilcisinin vardiya amirlerini darp ettiğini dahi öne sürdüler. İş başı yaptırılmayan işçilerin savunması istendi” dedi.

Ünder, “İşveren umarım 19 kişinin iş çıkışını vermek gibi hataya düşmez. İş yeri amirleri tarafından hakarete ve mobbinge maruz kalan işçiler zamanda suç duyurusunda bulunacak. Maden işçileri şu an diken üstünde” diye konuştu.

Temmuz’da 390 işçi çıkartılmış

BirGün ise hakkını arayan madenciler arasından 390 işçinin Temmuz ayı içerisinde işten çıkartıldığını yazdı. Kendilerine son 2 yıldır baskı uygulandığını ifade eden madenciler, son aylarda maden yöneticileri tarafından kendilerine yönelik mobbingin arttığını ve yevmiye cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Bağımsız Maden İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Gökay Çakır da, son 2 yıldır maden işletmesi yöneticileri tarafından uygulanan yoğun baskının bir an önce durması gerektiğini söyledi.

Çakır, “Son 2 yıldır baskıların olduğuna yönelik sendikamıza çeşitli şikayetler geliyordu. Biz bu iddiaları maden yöneticileri ile görüştük ve baskı yapmamaları konusunda uyardık. Ayrıca işçilere sabırlı olmalarını söyledik. Ancak son aylarda baskı ile birlikte mobbingler artınca ve yevmiyeleri kesilmeye başlayınca madencilerin sabrı taştı” dedi.

KaynakBianet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz