Hopa ve Of’tan yol çıkan çay üreticileri iki koldan Rize’ye yürüyor

“Çayda sömürüye son” diyen çay üreticileri Rize Valiliği’nin yasak kararını tanımadıklarını belirterek, bir aydır topladıkları dilekçeleri Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek üzere yürüyüşe geçti

Çay hasadı öncesi bir araya gelerek 7 talep açıklayan ve bu talepleri içeren dilekçelerini bir ay süren bir imza kampanyasının ardından Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek isteyen Doğu Karadenizli çay üreticileri Hopa ve Of’tan Rize’ye doğru iki koldan yürüyüşe geçti. Çay üreticileri yaş çay taban fiyatının 9 TL olmasını ve üreticinin desteklenerek özel sektöre mahkum edilmemesini istiyor.

Artvin’in Borçka, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Rize’nin merkez ve Fındıklı, Pazar, Hemşin, İkizdere ilçeleri, Trabzon’un Of ilçesi ve Giresun’dan çay üreticilerinin katıldığı Çay Üreticileri Meclisi Çalışması bölge çapında ses getirmiş, Rize Valiliği de imzaların teslim edileceği gün olan 12 Mayıs’ta kentte eylem yasağı ilan etmişti.

Ancak çay üreticileri bu yasağı tanımadı ve ilk yürüyüş kolu Kemalpaşa’dan Hopa’ya doğru hareket etti. Çay üreticileri Hopa ve Of’ta basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladıktan ve Rize Valiliği’nin yasak kararını protesto ettikten sonra yürüyüşe geçti.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde kampanya yürütücülerinden Şenol Terzioğlu’nun imza toplarken gözaltına alındığı öğrenildi.

“Sadaka değil alın terimizi istiyoruz”

“Biz çay üreticilerinin önünde iki tercih var: Ya toprağımıza, geleceğimize sahip çıkacağız ya da tüccarların insafında bir gelecek süreceğiz. Tercihimiz de kaderimiz de ortaktır. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz” diyen çay üreticilerinin talepleri şöyle:

  1. Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.
  2. Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
  3. Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
  4. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
  5. Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
  6. Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.
  7. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.
KaynakSendika.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz