Holdingler büyüyor, emekçiler daha da fakirleşiyor

İşçi-emekçilerin yaşam şartları her geçen gün zorlaşırken holdingler kârlarına kâr katmaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde Sabancı Holding kârını yüzde 47, Koç Holding yüzde 45 arttırdı.

2021 yılı ilk üç aylık sonuçlarına göre Sabancı Holding’in toplam konsolide net kârı yüzde 47’lik yükselişle 1 milyar 752 milyon TL oldu. Holding’in 2020 yılı ilk çeyreğinde net karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 12 oranında artmış, 1 milyar 193 milyon TL olarak açıklanmıştı.

Sakın evde sıkıldık demeyin’

Öte yandan salgında kâr rekorları kıran Sabancı ailesinin üyelerinin bir bölümü kapanmada Türkiye’de kalmama kararı aldı. 17 günlük ‘tam kapanmada’ YA-SA Holding Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Sabancı ile eşi Pınar Sabancı New York’a tatile gitti. Arzu Sabancı da Boğaz manzaralı yalısından paylaştığı fotoğraf ve mesajıyla içimizi ferahlattı: “Yaz aylarını, güzel günlerin hayalini kurarak, umudumuzu kaybetmeden… Sakın evde sıkıldık demeyin… Rahat nefes aldığınız güne, evinizde olduğunuza şükrederek… Evde kalmaya devam….”

Arçelik’te kâr oranı yüzde 300!

İçinde bulunduğumuz bu zorlu sürece rağmen 2021’in ilk çeyreğinde başarılı sonuçlar elde ettik” açıklaması yapan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, toplam konsolide gelirlerinin 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 45 artışla 57 milyar 305 milyon TL, faaliyet kârlarının ise yaklaşık 5 kat artışla 5 milyar 174 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Holding, geçen yılın aynı döneminde 3.47 milyar TL net kâr elde ettiğini açıklamıştı.

Holding bünyesindeki şirketlerin de değerlendirildiği açıklamaya göre, Arçelik’in 2021’in birinci çeyreğindeki kârı yaklaşık yüzde 300’lük artışla 1 milyar 09 milyon TL olarak gerçekleşti.

35 bin işçiye esnek çalışma uygulaması

Öte yandan Koç Grubu pandemi salgınını esnek çalışmanın fırsatı haline getiren başlıca kurumsal şirketlerden. Holding CEO’su Levent Çakıroğlu geçtiğimiz Ocak ayı sonunda şu açıklamayı yapmıştı:

Esnek çalışma modellerine yönelik çalışmalarımızı olgunlaştırarak devreye alıyoruz. Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan/ esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçlar azalıyor. Hem çalışan tatminini hem de verimliliği artıracak büyük bir potansiyel var…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz