Her emekli bir gün aynı maaşı alacak! – Hakkı Taşdemir

Açlık sınırının 10.000 lira sınırını aştığı günümüz koşullarında emekli maaşları ile ilgili bir düzenleme yapıp bunların bir kısmının eline ayda 7.500 lira geçmesini sağlamak en hafif tanımı ile “Yüzsüzlük” olarak ifade edilebilir. Bu yüzsüzlüğü bir televizyon programında açıklama görevi de her zaman olduğu gibi cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan zata düştü.

Evet, açlık sınırının 10.000 lira olduğu koşullarda insanlara “hadi iyisiniz artık size ayda 7.500 lira ödeyeceğiz” demek yüzsüzlük. Ancak yaptıkları bununla da kalmıyor işin içine yalan söylemler sokuyorlar.

Şöyle ki:

* Yapılması düşünülen düzenleme bir zam değil gelir takviyesidir. Yani emekli aylıkları eski yerinde durmakta. Bu düzenleme ile 7.500 liradan düşük emekli maaşları 7.500 liraya tamamlanacak.

Ne farkı mı var?

Bu düzenlemeden yararlanacak olanların kök ücretlerinde bir değişiklik olmadığı için Temmuz 2023’te gerçekleşecek enflasyon farkından yararlanamayacaklardır; işte birinci yalanları…

* Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunu işgal eden zat bir tvit attı; En düşük emekli maaşı 7.500 lira hayırlı olsun” diye, bu da doğru değil. Ortada sadece teklif var henüz. Teklif meclise gelecek, görüşülecek kabul edilirse yasallaşacak.

Bu yazının kaleme alındığı saatlerde henüz meclise teklif gitmemişti. En iyi olasılıkla Nisan ayında gerçekleşecek bir olayı gerçekleşmiş gibi gösteriyorlar; bu da ikinci yalanları…

Gelelim asıl ele almak istediğim konuya…

En düşük emekli maaşı takviyesi ile aylık geliri belirli bir seviyede sabitlenen insan sayısı 1.200.000 kişi idi. Aynı yıl emekli sayısı ise 12.850.000 dolayı ile emeklilerin yüzde 9,3’ü bu durumda idi. (Rakamlara hak sahiplerinin sayısı da dahildir)…

Aradan sadece 2 yıl geçti.

EYT lilerin bir kısmının da sisteme girmesi ile emekli sayısı 15.300.000 oldu. Öte yandan planlanan son düzenleme ile birlikte emekli maaşları 7.500 liraya tamamlanan insan sayısı 7.450.000’e ulaştı. Böylece emeklilerin yüzde 49’u bu duruma gelmiş oluyor.

Bir adım daha ileri gidelim…

7.500 ile 8.500 lira arasında maaş alan 1.300.000 emekli var. Bunları da hesaba kattığımız takdirde asgari ücretin altında gelir elde eden emeklilerin tüm emeklilere oranı yüzde 58’e çıkıyor.

Yoksullukta eşitliği gerçekleştirmeleri artık çok yakın!