Hepsi-Jet işçileri kontak kapattı-Trendyol eylemini hatırlayan patronlar çareyi troll hesap açmakta buldu

Trendyol ve Aras Kargo’da esnaf-kurye olarak çalışan işçilerin zam talep ettikleri eylemlerin ardından Hepsi-Jet işçileri de kontak kapattı.

Şirket, paket başı 3 lira 75 kuruşa çalışan kuryelere 2022 yılı için ortalama 75 kuruş “zam” yaptı. Yapılan zamlar bölgelere göre farklılık gösterdi ve bazı yerlerde 50 kuruş, bazı yerlerde ise bir liralık bir zam yapıldı. Karaman’da ve Aydın’da bu zammı kabul etmeyen işçileri işten attı. Trendyol‘daki eylemlerin sonuç verdiğini hatırlatan Motokurye Kargo Çalışanları Birliği Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Fırat Acer “Sadece Hepsi-Jet değil farklı birçok şirketin kuryeleri sosyal medya uygulamaları üzerinden örgütlenmeye başladı. En ufak bir hareketlenmede mobbinge maruz bırakarak vazgeçirmeye çalışıyorlar. Bölge müdürleri eylemleri kırmak için troll hesaplar açıp, işçilere ‘Bunlar Trendyol’dan 1 milyona yakın rüşvet aldı sizi satarlar’ dedirtiyor” dedi.

Kuryelerin dün Antalya’da kontak kapattığını söyleyen Acer,  Karaman’da ise 1 liralık zammı kabul etmeyen beş esnaf-kuryenin işten atıldığı bilgisini verdi. Başka firmalara bağlı kuryelerin birbirleriyle iletişime geçtiğini söyleyen Acer,  “Bazı firmalar 50 kuruş zam yapmış” dedi. Telegram uygulamasından grup kurduklarını dile getiren Acer,  böylelikle eylemlerin İstanbul, Ankara, Aydın, Antakya, İzmir, ve Kırklareli’nden işçilere ulaştığını söyledi. Kuryelerin kendi araçlarıyla iş yaptığını hatırlatan Acer, sosyal güvence, yakıt, yemek ve çalışırken ortaya çıkan bütün giderlerin de kuryeler tarafından karşılandığını belirterek şöyle konuştu:

“Buranın Trendyol’dan ayrılan bir özelliği var. O firmada  küçük boy paket alımıyla, büyük boy paket alımı arasında fiyat farkı var burada fiyat farkı yok hepsi üç buçuk lira. Bu üç buçuk lirayı zamla dört buçuk lira yaptılar ama totalde asgari ücretin altında çalışılmış olunuyor. Kargo sahibinden fazla para alınırsa tepki toplayacağı için artan masraflara rağmen kar yapabilmek için işçilerden çıkarma yoluna gidiyorlar.”

 

Trendyol eylemi

Trendyol esnaf-kuryeleri tarafından yapılan zam eylemlerinin kazanımla sonuçlanmasının bir günde olmadığına dikkat çeken Acer “Trendyol’daki esnaf-kurye arkadaşlar bir süredir bunun mücadelesini veriyorlardı. Zam yapılacağı söylendi fakat yapılmadı. Arada işten atılanlar oluyordu fakat onlar toplantılar yaparak iletişimi sürdürdüler ve örgütlü hareket ettikleri için de kazandılar” dedi. Benzer bir sürecin Hepsi-Jet esnaf-kuryeleri tarafından başlatılan eylem sürecine yansıyacağını düşündüklerini söyleyen Acer, kuryelerin taleplerine ilişkin “12 bin 500 lira ücret, KDV ve 50 kilometre mesafenin üzerine de yakıt desteği, hakkını arayan işçilere uygulanan baskı, tehdit ve sözleşme fesihlerine de son verilmesi” dedi.

KaynakMedyascope

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz