Halkevleri: Yasaklar hükümsüzdür, 1 Mayıs’ta sokaklardayız!

Halkevleri, dün Koronavirüs ile ilgili getirilen yeni ‘önlemlerin’ sokağın sesini kesmek, kadınların yaşam mücadelelerinin, işçilerin hak arayışlarının, yurttaşların eşitlik taleplerinin önünde set oluşturacağını belirterek çarkları döndüren işçilerin yasak tanımayacağını, 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını açıkladı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

YASAKLAR HÜKÜMSÜZDÜR, 1 MAYIS’TA SOKAKLARDAYIZ!

Hakları için mücadele eden halk, yaşamları için mücadele eden kadınlar, emeği için mücadele eden işçiler yasakları tanımayacak, 1 Mayıs’ı sokaklarda kutlayacak!

Dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bir dizi yeni yasak açıklandı. Salgınla mücadele yönetimini muhalefetle mücadele yönetimine çeviren bir iktidarın aldığı yasak kararları 2021 1 Mayıs gününün cumartesiye gelmesi nedeniyle 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerini de kapsıyor.

Ankara geçen haftadan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan haritada kırmızı olmasına rağmen AKP`nin kongresi “lebalep” şekilde yapıldı. Geniş bir kamoyu tarafından dillendirilen ‘kongre sonrası yasaklar gelecek’ beklentisi gerçek oldu. Tayyip Erdoğan yine bizi şaşırtmadı.

Dünkü konuşmasında “çarkların dönmesinden” memnuniyetini dile getiren Erdoğan, çarkları döndüren işçilerin bayram günü olan 1 Mayıs’ı salgınla mücadeleyi bahane ederek yasaklayacak mı? Merak ediyoruz!

Çünkü bizler biliyoruz ki alınan sözde “tedbirler” salgınla mücadele için değil muhalefetle mücadele için alınıyor. Muhalefetin yapacağı basın açıklaması, eylem ve etkinlikler engellenirken kendi taraftarlarının tüm etkinlikleri yasak tanımadan yapılabiliyor. Buna defalarca şahit olduk.

Bugüne kadar alınan ‘tedbirler’ salgının yayılmasını engelleyen gerçek tedbirler değildi. Geçici kapatmalarla on binlerce esnaf krize sokulmuştur. Kapatmalardan işçiler muaf tutularak salgın karşısında savunmasız bırakılmıştır. Hala milyonlarca yurttaş aşıya erişememiştir.

Salgınla mücadelenin sadece cafe-bar-restaurantların kapatılması ile olmadığına hepimiz şahit olduk. Erdoğan, salgınla mücadeleyi bahane ederek kendi gerici politikalarını hayata geçirerek kendi tabanını memnun ederken binlerce kişinin eve ekmek götürmesinin önünde duruyor.

Bizler Halkevciler olarak biliyoruz ki alınan tedbirler yine gerçekçi değil. Ramazan ayı bahane edilerek alınan yasaklar yükselen sokak muhalefetinin sesini kesmek için kullanılacak. Kadınların yaşam mücadelelerinin, işçilerin hak arayışlarının, yurttaşların eşitlik taleplerinin önünde set oluşturacak. En önemlisi 1 Mayıs İşçi Bayramı yine salgını önlemek için sözde kısıtlamalar bahane edilerek yasaklanacak, içi boşaltılmaya çalışılacak!

O yüzden şimdiden diyoruz ki sakın 1 Mayıs’ı yasaklamayı düşünmeyin!

1 Mayıs işçilerin bayramıdır. 1 Mayıs alanlarda kutlanır. Çarklar dönsün diye salgın karşısında savunmasız bıraktığınız işçiler, 1 Mayıs’ta kendi tedbirlerini alarak en kitlesel biçimde alanları doldurmasını bilir. Yasak tanımaz!

1 Mayıs’ta alanlardayız!

Halkevleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz