Gebze’de Türk Telekom işçileri iş bıraktı

Gebze’de Türk Telekom taşeron işçileri düşük ücret ve işyerindeki baskılara karşı iş bıraktı.

Gebze’de Türk Telekom bünyesinde çalışan 30 taşeron işçi, ücret dengesizliği ve mobbinge karşı iş bıraktı. Türk Telekom Gebze Müdürüyle de görüşen işçiler taleplerinin karşılanmasını istiyor.

İnsanca yaşayabilecek bir ücret”

Türk Telekom Gebze Müdürlüğü önünde iş bırakan işçilerden Levent Cengiz Yıldız, “Şartlarımızın iyileştirilmesini talep ediyoruz” dedi. Asgari ücret seviyesinde çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, “Yemek ve yol ücretlerinin iyileştirilmesini, mesailerin düzenlenmesini ve özlük haklarımızın iyileştirilmesini talep ediyoruz. Gebze Telekom’un müdür geldi bizimle görüştü. Bizi dinlemekten çok kendisi konuştu, biz onu dinledik. Şartları yukarıya ileteceğini söyledi. Bizim sesimizin daha üst kademeler tarafından duyulması lazım” dedi. İnsanca yaşayabilecek bir ücret istediklerini belirten Yıldız, “Biz taşeron işçileriz, kadrolu işçilerle aramızda çok fark var. Onlar bizden iki kat fazla maaş alıyor. Bizim onlarla bir sıkıntımız yok. En azından bizim de hayat şartlarımızın yaşanabilir bir seviyeye getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Çalışanların haklarını gözetecekler”

İş bırakan taşeron işçilerden Ali Deniz, kadrolu-taşeron ayrımının yapıldığını ve mobbing uygulandığını söyledi. Çalışma şartlarından bahseden Deniz, “Taşeron firmanın yapması gereken iş bellidir, kadrolu çalışanın yapması gereken bellidir. Sanki kadrolu çalışanlar biziz, taşeron onlarmış gibi davranıyorlar. taşeron asıl işi yapmaz. Asıl işi kadrolu eleman yapar, ben onun yanında yardımcı eleman olarak bulunurum. Ama genel olarak, biz çalışırken kadrolu eleman muhabbet ediyor. Dolayısıyla burada bir ayrım ortaya çıkıyor. Bir de bunun üstüne ücret dengesizliği binince insanların zoruna gidiyor. Ben 10 bin lira alırken onlar 30 bin lira alıyor” dedi. Ekonomik sorunlara değinen Deniz, “Bir ev kirası olmuş 10 bin lira. 11 bin 400 lira alan biri dışarıda yemeğini yese ev kirasını nasıl ödeyecek? Adil bir düzen diyorlarsa çalışanların haklarını gözetecekler” diye konuştu.

Biz iş bırakınca onlar da iş bırakacak”

Emre Bilgili ise, sorunlarını defalarca dile getirmelerine rağmen çözümün gerçekleşmediğini söyledi. “Burada 30 kişi çalışıyoruz, bağlantı ve arıza işlerine kısa sürede müdahale etmekte görevliyiz” diyen Bilgili, “Amirlerin bize verdiği işleri en kısa sürede yapmaya çalışıyoruz. Kadrolularla bizim aramızda çok fazla fark var. Onlara farklı, bize farklı davranılıyor. Biz bunu defalarca dile getirdik. Bizim sözleşme maddesinde ‘Tek kişi çalışılamaz’ diyor ama biz tek kişi çalışmaya zorlanıyoruz” dedi. İzmit, Sakarya gibi bölgelerde çalışan taşeron Telekom işçilerine de ulaştıklarını söyleyen Bilgili, “Sorunlarımızı onlarla paylaştık. İlk başta çok sıcak bakmadılar ama biz işi bırakınca onlar da işin ciddiyetinin farkına vardı. Önümüzdeki günlerde göreceğiz, onlar da iş bırakacak. Bu durum devam ettiği sürece ona göre aksiyon alacağız” dedi.

Kaynakevrensel