130 bin metal işçisinin beklediği 2021-2023 MESS grup toplu iş sözleşme sürecine görüşmeleri eylül ayında başlayacak. Gebze İşçi Hareketi Koordinasyonu TİS’te metal işçisine yapılacak zammın en az yüzde 43 olması gerektiğini açıkladı
Gebze İşçi Hareketi Koordinasyonu’nun TİS’e dair metni şöyle:
“Tüm pandemi süreci boyunca fabrikalarda işçiler harıl harıl çalıştı. Krizin ve pandeminin yükü patronların değil işçilerin omuzlarında kaldı. Patronlar kısa çalışma ödenekleri, ücretsiz izinlerle işçilerin bir kısmının “masrafından” kurtuldu. Diğer yandan ise İŞKUR’dan alınan işçilerin kadroya geçiş şartları zorlaştırıldı. İşçiler karın tokluğuna, her geçen gün açlık sınırının altına doğru gerileyen asgari ücretle çalıştırıldı. Patronlar üretimi böyle sürdürdü. Sanayide patronların kârı 5.5 kat arttı. Otomotiv devleri kâr üstüne kâr açıklamaya devam ediyor. Öyle ki bu yılın Ocak-Mart ayları arasında otomotiv satışları yüzde 73 arttı, bu doğrultuda otomotiv şirketleri öz kaynaklarını yüzde 29 artırdı.
İşçiler yoksullukla günlerini geçirdi, enflasyon maaşları daha cebe girmeden eritti. Tüm bu süreç boyunca metal işçisinin ekmeği küçüldü, patronlar ise aynı edebiyatı anlatmaya devam etti: “Kriz ve pandemi bizi çok sıkıştırdı.” Gerçeklerin farkındayız. Zammı ve hakları pazarlıkla kırpmak için MESS hazırlıklarını yapıyor. Patronlar cebini doldururken işçinin ürettiğini işçiden çalmaya hazırlanıyor.
- Neden Yüzde 43 Zam?
Gebze İşçi Hareketi Koordinasyonu olarak 2021-2023’ü kapsayan TİS’te metal işçisine yapılacak zammın en az yüzde 43 olması gerektiğini ilan ediyoruz. Krizin, pandeminin ve her gün eriyen maaşların karşılığında daha azını metal işçisine dayatmak, yoksulluğu işçilere dayatmak anlamına gelir.
- Temel gıda ürünlerine son iki yılda yüzde 70 zam yapıldı.
- Elektriğe son iki yılda yüzde 47 zam yapıldı.
- Doğalgaza son iki yılda yüzde 53 zam yapıldı.
- TÜİK’in açıkladığı son iki yıldaki yüzde 28’lik enflasyonun aksine gerçek enflasyon yüzde 35-40 aralığındadır.
- Ülkede açlık sınırı 2825 TL. Açlık sınırı, sefalettir. Açlık sınırı üzerinden zam konuşulamaz. Düşük zamları bu sınır üzerinden dayatacak tüm taraflara geri adım attırmak metal işçisinin görevidir.
- 2019-2021 TİS’inde alınan yüzde 25’lik zam enflasyon ile birlikte çoktan eridi. İşçilerin alım gücü düştü.
- Önümüzdeki iki yıllık süreçte ülke ekonomisinin şahlanacağını işaret eden tek bir gösterge yoktur. Konfederasyonların açıkladığına göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ortalaması 9061 TL’dir. Enflasyon oranları, yoksulluk sınırı, otomotiv sektöründeki patronların karı göz önüne alındığında metal işçisinin hakkı en az yüzde 43 zamdır.
- 2019 yılı girişli metal işçisinin ortalama maaşı 4500 TL ise yüzde 43 zam ile en düşük maaş 6435 TL olmalıdır.
- Tüm sosyal haklara en az yüzde 50 zam metal işçisinin hakkıdır.
- Resmi tatil ve bayram mesailerinde yüzde 200 zam metal işçisinin hakkıdır.
- TİS’i Beklemeyelim, Bugünden Harekete Geçelim
Kocaeli / Gebze metal sektörünün çatısı. Yıllardır o fabrikalarda sendikalar var. İşçiler her türlü baskıya rağmen örgütlüler. Bu direnç ve başarı işçilerindir. Ancak beklemek ve yarınımız için dümeni başkalarının eline bırakmak da en büyük hata olarak yazılacaktır. Metal işçileri örgütlü olduğu sendikaların TİS taslaklarını beklememeli. Metal işçileri önlerine konacak zam oranına “evet” demek zorunda olmamalı. Bunları yapabilmenin koşulu, işçilerin kendi tartışma ve karar alma süreçlerini örgütlemesinden geçer. Metal işçileri bugüne kadar çok deneyim biriktirdi. Baskı da olsa grevler de yasaklansa şalter patronun değil işçinin elinde. 2015 metal fırtınasını yaratan metal işçileri, 2021 TİS’inde de kazanabilir. Hareket ve mücadele, zaferi işçilere getirebilir.
- TİS Sürecinde Söz-Yetki-Karar İşçilere
İşçiler patronların “verebileceği” zam oranına mahkum değil. Her gün üreten ve emeğini satan milyonlarca işçi, o patronlara fabrika dolusu sermaye kazandırdığının farkında. İşçiler konfederasyonların sunduğu taslaklardaki zam oranlarına mahkum değil. Bu taslaklar hazırlanırken de sadece fabrikalardaki iş yeri temsilcilerinin değerlendirmeleri ya da işçilerin eline tutuşturulan anketler yeterli değil. Tüm işçilerin fikirlerini dile getirebildiği, birlikte tartışabildiği “Metalde TİS” komiteleri fabrika fabrika bugünden kurulmalı. Bu komitelerden çıkan kararların, her fabrika ile birleşmesi ve ortaklaştırılması sağlanmalı. Patrona, MESS’e ve sendikalara adım attırabilecek tek güç, inisiyatif alan ve kararlarına sahip çıkan işçiler olacaktır.
MESS ile masaya Türk Metal, Birleşik Metal ve Çelik-İş oturacak. Sendikalara düşen işçilerin karar alma süreçlerinin önünü açmaktır. Sözleşme öncesi verilen sözler, çekilen restler MESS masasında unutulmamalıdır. İhanet sözleşmeleri ve metal işçilerinin masada satılması sadece tarihe “kara” olarak yazılıp geçip gitmez. Her TİS sürecinde kaybedilen haklar, sadece metal işçilerinin değil tüm işçilerin yarınını sermayeye peşkeş çekmektir.
Gerçek bir TİS süreci için söz-yetki-karar metal işçisinin olmalıdır.
Patronların boş fabrika binaları, elektrikle dönen makinaları işçi sınıfı olmadan üretsin de görelim! Metal işçisi gücünün, birliğinin, örgütlülüğünün mutlaka peşinden gitmelidir.
Gebze İşçi Hareketi Koordinasyonu olarak tüm metal işçilerinin inisiyatifi ile bu süreci göğüsleyebileceğini biliyoruz. Bulunduğumuz her yerde, her fabrikada tüm imkanlarımız ile metal işçilerinin karar alma süreçlerinin sonuna kadar arkasında olacağız.”