Gaziantep Sanayi Bölgesi’nde işçi kıyımı: Gerekçe ‘Kod-29’

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Yasin Kaplan Halı fabrikasında Kod-29 gerekçesiyle 16 işçi işten çıkarıldı. DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “İşçiler yıllardır çalıştıkları işyerlerinden hem tazminatsız atılıyorlar hem de işsizlik ödeneği bile alamadan açlığa mahkum ediliyorlar” dedi.

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler Kod-29 gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını iddia etti. DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen “3 hafta önce Güven Boya İplik fabrikasında işçi çıkarıldı. Yasin Kaplan Halı’da da 16 işçi haksız yere Kod-29 ile işten çıkarıldı. Emekçiler, işsizlik ödeneği, işe iade, ihbar ve kıdem tazminat gibi yasal haklarından yararlanamıyor” dedi.

Kod-29: ‘Ahlaksız davranış’tan işten çıkarma

Gaziantep Başpınar OSB’deki, işçiler Kod-29’la yani iş kanununun 25/2 maddesinde yer alan ‘iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış’ gerekçesiyle işten atılma ya da ücretsiz izne gönderilerek açlığa mahkum ediliyor. Gazete Duvardan Ali Vefa Yurdal’ın haberine göre, Geçtiğimiz Cuma günü Yasin Kaplan Halı fabrikasında Kod-29 gerekçesiyle 16 işçinin işten atıldığı iddia edildi. Parti ve sendikalar durumu protesto etmek için gösteri düzenlendi.

Kod-29 ile işten çıkartılan Tuncay Kara, “6,5 senedir burada çalışmaktayım. Kod-29’dan dolayı bizi işten çıkardılar. Burada 16 arkadaşımız var. Beni bundan 6,5 ay önce ücretsiz izne gönderdiler. Devletin kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadım. O zamanlarda 6 aylık çocuğum vardı. Çocuğuma süt alamadım” dedi.

‘Yasak yokken işten çıkarma daha azdı’

İşten çıkarma yasağının olmadığı dönemde çıkarmaların daha az olduğunu söyleyen DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “İşten atma yasağı yokken bu kadar çok işçi atılmıyordu. Üstelik, yasaktan önce işten atılan işçilerin çoğu en azından tazminatlarını alabiliyor ve işsizlik ödeneğinden yararlanabiliyorlardı. Ama şimdi yıllardır çalıştıkları işyerlerinden hem tazminatsız atılıyorlar hem de işsizlik ödeneği bile alamadan açlığa mahkum ediliyorlar. Üstüne bir de yüz kızartıcı bir suç işlemişçesine ahlaksızlıkla suçlanarak, iftiraya uğrayarak ve bu sicillerine işlenmiş olarak sokağa atılıyorlar” diye konuştu.

 

KaynakGazete Duvar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz