GATES işçilerinin grevi zaferle sonuçlandı

İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan ABD sermayeli GATES fabrikalarında başlayan grev 12 gününde kazanımla sonuçlandı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ile GATES şirket yönetimi arasında 350 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararı, 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününde yürürlülüğe konulmuştu.

Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu fabrikada başlayan grev, büyük bir coşku ve dayanışma ziyaretleri eşliğinde devam ederken, grevin 12’inci gününde anlaşma sağlandı.

Sendikanın açıklamasına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Birleşik Metal İş Genel Başkanı Özkan Atar, Genel Sekreter Ali Çeltek, Şube Başkanı Evren Aktürk ile Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş ve GATES temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantıda işçilerin talepleri kabul edilerek TİS imzalandı.

Ücretlerde yüzde 105, sosyal haklarda yüzde 140 zam

Sendika, sözleşmeyle elde edilen kazanımları şöyle sıraladı:

– 2024 Ocak ayı için ortalamada işçi ücretlerine yüzde 105 zam

– 2024 ikinci 6 ay için asgari ücret korumalı enflasyon oranında zam

– 2025 Ocak ayı için asgari ücret korumalı, enflasyon + 4 refah payı eklemeli zam

– 2025 son 6 ay için enflasyon + 4 zam

– 2025 Ocak ayı itibarıyla tamamlayıcı sağlık sigortası

– Yılda 90 gün olarak uygulanan ikramiye, yılda 120 güne çıkarıldı (4 ikramiye)

– Yeni hak kazanımlarıyla birlikte sosyal haklara yüzde 140 zam

– Yılda 1 adet 1500 lira olarak uygulanan erzak yardımı, yılda 3 adet 3’er bin lira olarak uygulanacak.

İşçiler kazanımları meşaleler ve halaylarla kutladı

Varılan anlaşma sonrası işçilere seslenen Birleşik Metal İş Genel Başkanı Özkan Atar, grevin ertelenmesi için işverenin girişimde bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

Grev yasaklarına başvurulması durumunda bu yasağı asla tanımayacağımızı söyledik. ‘Yasaklarınız bize sökmez! Grevimiz, üyelerimizin alkışlarla karşılayacağı bir toplu sözleşme imzalanana dek sürecek’ dedik. Ve bugün grev hakkına sonuna kadar sahip çıkan siz GATES işçileri, bir destan yazdınız! Sendikamız adına, verdiğiniz bu onurlu mücadeleden dolayı sizi kutluyorum, size saygılarımı sunuyorum!”

“Direne direne, direnişten zafere!”, “Yaşasın onurlu grevimiz”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!” sloganları atan GATES işçileri, üretimden gelen güçlerini kullanarak elde ettikleri kazanımları meşaleler ve halaylarla kutladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz