Fransa’da enerji, demiryolu, eğitim işçileri greve çıktı

Fransa’da dün enerji, eğitim ve demiryolu işçileri greve çıktı. Grevler sırasında nükleer enerji kapasitesi yüzde 9, rafinaj kapasitesi yüzde 60 düştü.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin sene sonuna kadar hazırlamayı planladığı yeni emeklilik yasasına dair tartışmaların gölgesinde yapılan grevlerde, artan enflasyon nedeniyle ücretlerine acilen zam yapılması çağrısında bulundu.

Euronews’in haberine göre örgütleyicileri, Paris’te düzenlenen yürüyüşe 40 bin kişinin katıldığını belirtti. Ülkenin önde gelen diğer şehirlerinde de binlerce kişinin katıldığı yürüyüşler gerçekleştirildi.

Paris’teki yürüyüşe katılan bir öğretmen, “Hem maaşlarımız için hem de emekli maaşları meselesi yüzünden de buradayız” dedi.

Gösteriler, Macron’un “emeklilik sisteminde reform” için partiler ve sendikalarla yaptığı görüşmelerin ardından Noel’e kadar bir yasa taslağı hazırlama kararı aldığı kabine toplantısından bir gün sonra düzenlendi.

Ulusal Mecliste mutlak çoğunluğa sahip olmayan Macron’un reformun kabul edilmemesi durumunda erken seçim kararı alabileceği belirtiliyor.

Macron hükümeti, yeni düzenlemeyle yasal emeklilik yaşını yükseltmek istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz