Ford Otosan’ın taşeron işçileri haklarını istiyor

Ford Otosan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında DGR Grup taşeron firmasının işçileri, mesai ücretleri, icra kesintileri, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması ile ilgili sıkıntılara ve Ford yönetiminin sıkıntıları bilmesine rağmen yaşananlara ses çıkarmamasına tepkili. İşçiler canla başla çalıştıkları fabrikada haklarını istiyor.

Koç Grubuna ait Ford Otosan’ın Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında üretilen araçların parça sıralama işini yapan taşeron firma DGR Grup işçileri işverenin mesai ücreti, çalışma ile ilgili uygulamaları ve Ford Otosan’ın yaşanan sıkıntılara sessiz kalmasına tepki gösterdi. Cimer’e şikayetlerini yazan işçiler, işverenin resmi tatildeki mesai ücretlerinin yarısını ödediğini, icra kesintisi olan işçilerin icralarının zamanında firmalara ödenmediğini, iş sağılığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığını belirtti.

2-3 işçinin işini bir işçi yapıyor

DGR Grup’ta çalışan 500’ü aşkın işçi, Ford Otosan’ın Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında üretilen araçların parçalarını sıralama işini yapıyor. İşçiler kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olmadıklarını ancak fabrikada kendi işleri dışında diğer işleri de yaptıklarını belirtti. Vardiya sistemlerinin değişmesi ile 2 vardiyadan 3 vardiyaya geçilmesine rağmen işçilerin sayısının yükseltilmediği ve 2-3 işçinin yaptığı işin bir işçiye yaptırıldığı öğrenildi.

Mesailerimizin yarısı verilmiyor’

İş yerindeki haksızlıkların sadece iş yapma sırasında olmadığını söyleyen işçiler, mesai ücretlerinin yüzde 100 ödenmesi gereken resmi bayramlarda şirketin inisiyatif alarak yüzde 50 ödediğini belirtti. Yasal olarak mesailerin yüzde 100 ödenmesi gerektiğini söyleyen işçiler, sorunlarını şöyle anlatıyor:

Biz mesailerimizin eksiksiz yatırılması gerektiğini söylediğimizde işverenler bize bunun kendi inisiyatifinde olduğunu söylüyor. Oysa bize verilen puantajlarda yüzde 100 görünüyor. Bordrolarımızda ise verilen ücret yüzde 50.

İcralar kesiliyor ama ödenmiyor’

Mesai ücretleri dışında en büyük problemlerimizden biri de icra borcu olan arkadaşlarımızın yaşadıkları. İcra borcu olan arkadaşlarımızın kesintileri maaşlarından işveren tarafından yapılıyor. Ancak yapılan kesinti icra borcu olan firmaya zamanında yatırılmıyor. Firma borcu için işçinin kapısına geldiğinde işçi firmanın merkezini arayıp yalvarıyor ve öyle ödemesi yapılıyor. İşçinin ödenmeyen parası işveren tarafından resmen kullanılıyor. İşçi ise parasıyla mağdur oluyor.

2 ay hiç destek alamadık’

Ford Otosan’da yaşanan 2 aylık duruşta, fabrikanın kadrolu işçilerine ücret verilirken ya da devlet tarafından destekleme yapılırken bize hiçbir destek verilmedi. 2 ay boyunca tüm arkadaşlarımızla birlikte evimize nasıl ekmek götüreceğimizi bilemedik. Asıl işveren olan Ford Otosan ise asla taşeron işçileri görmüyor ve destek vermiyor. Destek vermediği gibi taşeron firmaların haksız uygulamalarını bilmesine rağmen bu uygulamaların kalkması için bir adım atmıyor.

İş sağlığı ve güvenliği neredeyse yok’

Biz fabrikada çalışırken bize eldiven veriliyor. Biz eldiven talep ettiğimizde talep formunda yer alan ayakkabıya da işaret konuluyor. Ancak bize 6 ayda bir verilmesi gereken iş ayakkabıları ne yazık ki verilmiyor. Bir yıl aynı ayakkabıyı kullandığımız oluyor. Yaz sıcağında kışlık iş ayakkabısı ile çalışıyoruz. Ya da kış soğuğunda yazlık iş ayakkabısı ile çalışmak zorunda kalıyoruz. Burada iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri neredeyse yok denecek kadar az.

Evde ekmek bekleyen çocuklarımız var’

Bu fabrikada kadrolu işçiler nasıl kendi işlerini canla başla yapıyorsa biz de kendi işimizi aynı şekilde canla başla yapıyoruz. Ancak bizim emeğimiz hiç görülmüyor. Biz asgari ücrete çalışıyoruz ve mevcut haklarımızın verilmesini istiyoruz. Bize yapılan haksız uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Bu konuda CİMER’e tüm süreci anlatan bir yazı yazdık. Biz derdimizi anlattığımızda neden işten çıkmıyorsunuz diye tepki gösteriyorlar. Biz işten çıkamayız ya da işten çıkarılmayı göze alamayız. Çünkü evde ekmek bekleyen çocuklarımız var.” 

KaynakSüriye Çatak Tek / ozgurkocaeli.com.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz