Farplas işçileri ile dayanışma büyüyor… “Farplas işçisi yalnız değildir!”

Gebze’de bulunan Farplas fabrikasında sefalet zammı ve işçi kıyımına karşı fabrikayı işgal eden Birleşik Metal-İş üyesi işçilerle dayanışma büyüyor.

Gebze’de bulunan Farplas fabrikasında sefalet zammı ve işçi kıyımına karşı fabrikayı işgal eden Birleşik Metal-İş üyesi işçilerle dayanışma büyüyor. Gece saatlerinden itibaren fabrika önüne dayanışma için gelenlerin bekleyişi sürerken, sosyal medya üzerinden de çok sayıda dayanışma mesajı yayınlandı. Öte yandan çevre fabrikalardaki metal işçileri sloganlarla fabrika önüne geldi.

“Asla teslim olmayacağız!”

Cengiz Makine işçileri “Asla teslim olmayacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları ile fabrika önüne ziyaret gerçekleştirdi.

“İşçilerin birliği patronları ezecek!”

Cavo Otomotiv işçileri de “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” ve “İşçilerin birliği patronları ezecek!” sloganları eşliğinde Farplas işçileri ile dayanışmayı büyütmek için fabrika önüne geldi.

İzmir’de eylem çağrısı

Ege İşçi Birliği, Farplas işçileri ile dayanışma eylemine çağrı yaptı. “Farplas işçisi yalnız değildir!” diyen Ege İşçi Birliği’nin çağrısı şu şekilde:

“Gözaltılarla, baskılarla İşçilerin ‘insanca bir yaşam’ talep ve istemlerini boğmaya çalışan sermaye sınıfına karşı sesimizi yükseltiyoruz!

Bugün saat 13.00’da Çiğli Belediye Önünde Farplas işçileriyle dayanışma eylemine tüm işçileri ve emek dostlarını çağırıyoruz.”

MİB: “Farplas’ta yapılan saldırı tüm işçi sınıfına yapılmıştır”

Metal İşçileri Birliği (MİB) yaptığı açıklamada “Farplas’ta yapılan saldırı tüm işçi sınıfına yapılmıştır!

Sermayenin bekçiliğini yapanlar işçileri darp etmekten geri durmuyor. Haklarını arayan, geleceklerini savunan işçilere kalkan her bir el işçi sınıfının bütüne kalkmış demektir!

Hakları ve emekleri için direnen Farplas işçileri yalnız değildir! Gözaltılar serbest bırakılsın!” dedi.

İşçilerden Farplas’la dayanışma mesajları

İzmir’den bir TPİ işçisi de sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Farplas işçilerine helal olsun. Sesimiz soluğumuz gibi oldunuz. Direnişiniz hepimize örnek olacak” diye seslendi.

İzmir Ege Serbest Bölge’den Metal İşçileri ise “Farplas işçisi yalnız değildir!” sloganını paylaşarak dayanışma çağrısı yaptı.

Bir başka metal işçisi de dayanışma dileklerini şu şekilde paylaştı:

“Farplas işçisi yalnız değildir. Farplas işçileri sizler bugün yaptıklarınızla en doğru olan şeyi yapıyorsunuz, sizler insanca yaşamak, alınteri akıttığınız arkadaşlarımızla örgütlenmek istiyorsunuz. Sizler, dayanışmayı, dostluğu birlikte omuz omuza vermeyi istiyorsunuz. Bundan daha doğal daha insani ne olabilir? Bu yüzden bugün karşınızda duranlar, polisi, patronu, devleti, bilin ki bunları istemeyenlerdir, bu yüzden hak verilmez alınır söylemini ete kemiğe büründürmek gereklidir ve çocuklarımızın geleceği için bu meşrudur. Yaşasın Farplas işçilerinin onurlu mücadelesi.”

TOMİS: Gebze /Farplas işçilerinin haklı ve onurlu direnişini, işgalini yürekten selamlıyoruz!

TOMİS yaptığı açıklama ile Farplas işçlerini selamladı ve dayanışma çağışı yaptı. TOMİS’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Farplas işçilerinin sendikal hakları için mücadelesi sürüyor. Baskılara, mobbinglere, işçi kıyımlarına rağmen mücadeleden geri durmayan Farplas işçileri, gece vardiyası ile direnişini bir adım ileri taşıdı. İşten atılan işçilerle birlikte fabrikayı işgal etti.

Gece boyu süren işgalde başta kadın işçiler olmak üzere tüm işçiler, olası saldırılara karşı dişe diş bir mücadeleye hazır olduklarını duyurdular. Yıllardır emeklerini gasp eden, gece gündüz demeden sömüren Farplas patronuna tokat gibi bir cevap verdiler. Geri durmadılar, ileri çıktılar.

Çünkü haklı ve onurlu bir mücadelenin neferleri olduklarını biliyorlar. İnsanca çalışma ve insanca yaşama koşullarına sahip olmak, anayasal bir hak olan sendikalı olmak ve sendikal yetkinin tanınması ortak talepleridir.

Patron sendikayı tanımadı, kolluk kuvvetleri imdadına yetişti. Gece boyu hakları için işgali sürdüren işçilere saldıran polisiyle, bekçisiyle kolluk kuvvetlerinin kimin tarafında olduğunu bir kez daha gördük. İşçiler, anayasal hakkını kullandı. Çevik kuvvet üretim sahasına kadar girip işçilere saldırdı. Bu insanlık dışı saldırılar ile Farplas işçileri şahsında işçi sınıfına korku salmak isteyenlere buradan sesleniyoruz.

Tüm çabalarınız nafiledir!

Saldıran da saldırı emrini veren tüm yetkililer de sorumludur. Amaçları açık ve net olan işçilere yapılan bu saldırı ile acizliklerini göstermişlerdir. Bu ülkede düzenin, yasalarının dahi hiçe sayıldığı görülmüştür. İşte Farplas işçileri kendi yasalarını uyguladı.

Farplas işçisi kardeşlerimizin mücadelesini yürekten selamlıyoruz. 2022’nin işçi direnişleri ile başladığının ilk işaretleri oldular. Şimdi sırada Farplas işçileri ile dayanışma zamanı. Tüm işçileri Farplas işçilerine omuz vermeye, yanlarında olmaya çağırıyoruz. Farplas işçilerinin direnişini tüm işyerlerine taşımanın zamanıdır.

“Gözaltına alınan işçiler serbest bırakılsın!”

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, yaptığı yazılı açıklama ile anayasanın, örgütlenme hakkının ihlal edildiğine vurgu yaparak şunları ifade etti:

“İşçilerin işten atılması da, gözaltına alınması da suçtur ve derhal serbest bırakılmalı ve işlerine sendikal hakları ile birlikte dönmelidirler. Tüm bu akıldışı gelişmeleri İstanbul işçi sendikaları şubeler platformu olarak kınıyor ve tüm üyelerimizle Farplas işçilerinin yanın da olduğumuzu ilan ediyoruz. Örgütlü olduğumuz her yerde Farplas işçilerinin şanlı mücadelesini paylaşacak dayanışmayı büyüteceğiz. Bir yerde işçi sınıfının haklarına bir saldırı varsa o saldırı lokal değildir, Farplas işçilerine sendika hakkını kullandırtmayan zihniyet bütün sınıfımızın sendikal haklarına saldırmaktadır. Bu nedenle sadece Farplas işçilerinin sendikal hakları için değil aynı zaman da hepimizin sendikal hakları için sesimizi yükseltmeli ve Farplas işçilerinin yanın da yer almalıyız.

Farplas işçisi yalnız değildir, atılan işçiler geri alınmalı gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır.”

Direnen Farplas işçilerinin talepleri şu şekilde:

-İşten atılan arkadaşlarımız işbaşı yapacak!

-Sendika hakkımız tanınarak, sendika ile görüşmeler başlayacak!

 

KaynakKızılbayrak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz