Enflasyon, Emekçiyi Soymaya Yarar!

 

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Her zamanki gibi, birden fazla enflasyon var. Biri, TÜİK ‘in rakamları. Resmi olanı. Biri, ENAG tarafından açıklanan rakamlar. ENAG, bir grup akademisyen tarafından oluşturulan ve alternatif enflasyon hesapları yapan bir kuruluş. Bizim elimizde ayriyeten Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve DİSK -AR tarafından yapılan çalışmalar var.

Birde elbette bizim çarşı pazarda yaşadığımız gerçek enflasyon var.

TÜİK ‘in yaptığı hesaplama, resmi veri olarak kabul edilmektedir. Asgari ücretin belirlenmesinde, emeklilerin ve memurların maaş hesabında dikkate alınan rakamlar TÜİK rakamları. Üstelik, toplu sözleşme imzalayan iş yerlerinde de, yürütülen sözleşmenin şartları bu rakamlara bağlıdır.

Yani, TÜİK verileri her ne kadar “ şaka gibi “ olsa da, kimsenin gülmediği bir şaka gibidir.

Rakamlara gelmeden bir kaç hatırlatma yapalım

*TÜİK, DİSK tarafından açılan davada verilen yargı kararına rağmen, madde fiyat listesini açıklamıyor ve verileri karartıyor. Yani bizler, TÜİK ‘in enflasyonu neye göre belirlediğini bilemiyoruz.

* Bir diğer konu, Erdoğan tarafından müjdelenen bir aylık ücretsiz doğalgaz uygulaması, Mayıs ayı enflasyonu hesaplanırken enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 2.9 olan doğalgaz sıfır olarak hesaplanmıştır. Bunların müjde dediğini duyunca arkasından ne geleceğini tahmin etmek bizim için o kadar da zor değil.

Böylece, TÜİK ‘e göre aylık enflasyon Mayıs ayında yüzde 0.04 anlayacağınız binde dört gibi bir rakam oldu. Buna rağmen, tam 53 aydır enflasyon yükselmiş oluyor.

Yani gerçekten, hani şeytanı kıskandıracak işler bunlar. Üstelik, faturalara yansımayacak.olan aylık 25 metreküp doğalgaz tutarı da enflasyonu düşük göstermede kullanılmaya devam edecek. Yani biz işçiler, bize yapılan katkıyı kendi cebimizden ödeyeceğiz.

Gelelim rakamlara. TÜİK’e göre aylık enflasyon yüzde 0.04 olurken, beş aylık enflasyon ise yüzde 15.2 oldu. Haziran enflasyonunun belli olması ile birlikte, temmuz ayında gerçekleşecek emekli maaşları ve memurların maaş farkları belli olmuş olacak. Haziranda enflasyonun artmaması durumunda emekliler yüzde 15,26 zam alacak. Memurların alacağı zam da yüzde 7,26 olacak.

Yıllık enflasyon ise yüzde 39.59 oldu TÜİK ‘e göre.

ENAG rakamları ise çok farklı. Bağımsızakademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mayıs ayına dair yıllık ve ocak-mayıs dönemi enflasyon oranlarını doğal gaz fiyatının sabit kaldığı ve sıfır olarak alındığı varsayımlarına göre açıkladı.

Doğal gaz fiyatının mayıs ayında değişmediği varsayımına göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mayıs ayında yüzde 7,35 arttı. TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 109,01 olarak gerçekleşti.

Doğal gaz fiyatının mayıs ayında 0 lira olduğu varsayımına göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mayıs ayında yüzde 5,68 arttı. TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 105,45 olarak gerçekleşti.

Buyrun burdan yakın.

Büro Emekçileri Sendikası, BES/AR’ın hazırladığı enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. TÜİK’in doğalgaz fiyatlarını sıfır almaması durumunda aylık enflasyon rakamının yıllık enflasyonda yüzde 41,15 çıkacağını kaydeden BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, BES/AR’ın araştırmasına göre mayıs ayı aylık enflasyon rakamının yüzde 2,67 ve yıllık ise yüzde 98,02 çıktığını duyurdu. Berdicioğlu, TÜİK’in yöntem değişiklikleri ile enflasyon oranlarını olduğundan düşük göstermeye devam ettiğini söyledi.

İşte size farklı farklı rakamlarla enflasyon. Dediğimiz gibi, bir de bizim gerçek enflasyonumuz var. Hani şu, ihtiyaç listemizi daraltan, yaşamak için çalışmak yerine, çalışmak için yaşamak zorunda bırakan enflasyon.

Okurlarımıza çağrımızdır. Sizler, zorlaşan yaşam koşulları karşısında neler yapıyorsunuz? Mesela nelerden vaz geçiyorsunuz? Ailenizde son dönemde çalışmaya başlayan birileri var mı? Yada siz ek iş – işler yapmak zorunda kaldınız mı? Okul çağındaki çocuklardan açık öğretime gitmek suretiyle, çalışmaya başlayan oldu mu? Yada çıraklık veya stajyer adı altında çalışma hayatına atılan çocuğunuz var mı? Bize sosyal medya üzerinden ulaşabilirsiniz.