Ekmek ve Ayçiçek Yağı Fiyatları Rekor Kıracak

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ikinci günüde artarak devam ediyor. Bu savaştan başta iki ülke halkı etkilenirken T.C ekonomisi olmak üzere birçok ülke de savaştan etkilenecektir. Tüsiad baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç,söz konusu jeopolitik gerilimin Türkiye’ye maliyetinin ilk aşamada yaklaşık 30-35 milyar dolar arasında ek maliyet gelebileceğini belirtti.

Altınsaç Yetkin Report’taki yazısında Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin yüzde 30’unun Ukrayna ve Rusya’dan geldiğine dikkat çekerek “Oluşturdukları turizm geliri de toplam gelirin yüzde 15-20’sine denk. Dolayısıyla 2022’de yaklaşık 35 milyar dolar potansiyel turizm geliri bekliyorsak, en basit hesapla bunun 5 milyar doları riske girmiş durumda” dedi.
aynı zamanda gazete duvarda çıkan habere göre ekmek, ayçiçeği ve yağ fiyatlarında rekor zamlar bekleniyor. Hem Rusya hem de Ukrayna ile stratejik ekonomik ilişkileri bulunan Türkiye, buğday, mısır, arpa, ayçiçeği gibi hububat alımının tamamına yakınını bu iki ülkeden sağlıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2021 yılında Türkiye’nin ihracatında Rusya 5 milyar 800 milyon dolarlık pay ile 10’uncu sırada yer alırken, Ukrayna 2 milyar 900 bin dolarla 20’inci sırada bulunuyor.

İthalatta ise Rusya 29 milyar dolarla ikinci, Ukrayna da 4 milyar 500 milyon dolarla 12’nci sırada. Toplam dış ticaret hacmi Rusya’yla 34 milyar 700 milyon dolarken Ukrayna’yla 7 milyar 400 milyon dolar gibi ciddi rakamlara denk düşüyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin boyutu büyüdükçe Türkiye’de ekmek ve yağ fiyatlarında ciddi artışlar yaşanacağını ifade eden uzmanlara göre; bu durumun tek çözümü ‘kendine yetebilen’ tarım politikalarına dönüş.
Türkiye’de son yıllarda tarımsal üretimde büyük kayıplar yaşandığına dikkat çekerek, buğday, arpa, mısır, ayçiçeği gibi hububat ithalatında rekor seviyelere ulaşıldığına vurgu yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Rusya ve Ukrayna’nın bu rekordaki rolünü şu şekilde açıkladı:

“Rusya ve Ukrayna, buğdayın yanı sıra arpa, ayçiçeği ve mısır konusunda da en büyük üretici ülkelerin başında geliyor. Dünya ticaretinde de yüzde 30’ların üzerinde payları var. Şimdi Ukrayna-Rusya krizinin hem dünyaya hem de Türkiye’ye yansıyacak birkaç ekonomik boyutu olacak. Petrol, doğalgaz, elektrik fiyatlarındaki artış, tarımsal üretim maliyetlerini etkileyecek. Yani sulama maliyetleri ve mazot fiyatlarında artış demek bu. Bu bir boyutuydu. Bu savaştan tüm dünya ticareti etkilenecek ama Türkiye daha fazla etkilenecek. Bizim ülkemizde 20 milyon tonlardan 17 milyon tona düşen bir buğday üretimi var. Arpa üretiminde de ciddi bir azalış var. Ve biz bu ürünleri yurt dışından alarak gıda arz açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Bugün de buğdayda küresel anlamda yüzde 6’lık bir fiyat artışı var. Ya bu iki ülkeden aldığımız ürünlerin fiyatı daha da artar ya da savaş koşullarına göre ihracat kısıtlamalarına gidilirse biz bu iki ülkeden arpa, mısır, ay çiçeği, buğday alamayabiliriz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz