Divriği’de 600 maden işçisi, maaşlarının ve sosyal haklarının düzenlenmesi için yürüdü

Divriği’de 600 demir madeni işçisi maaşlarının ve sosyal haklarının günün koşullarına göre düzenlenmesi talebiyle üretimi durdurup yürüyüş yaptı.

Divriği’de OYAK-ERDEMİR işletmelerinin alt taşeronu ERMADEN ve bunun da alt taşeronu olan ÇİFTAY Madencilikte çalışan 400’ü yer altı, 200’ü de yer üstünde çalışan 600 sendikasız demir madeni işçisi, maaşlarının ve sosyal haklarının günün şartlarına göre düzenlenmesi talebiyle üretimi durdurup yürüyüş yaptı.

Divriği Gazetesi’nin haberine göre, yaklaşık 15 gündür alt taşeron ÇİFTAY Firması ile haklarını aramak için görüşen sendikasız işçiler, patron temsilcisi ile anlaşamayınca üretimi durdurarak yürüyüşe geçti.

Divpelet üretim galerisi önünde toplanan demir madeni işçileri, Cürek-Divriği Karayolunu bir süre trafiğe kapadı. İşçiler daha sonra Karayolunu trafiğe açarak yol güzergahından Divriği’ye doğru yürüyüşe geçti.

Polis, görüşmek için ERMADEN idari merkezine gitmek isteyen işçilerin yolunu kesti. Yürüyüşü engellenen Demir Madeni işçileri temsilcileri Divriği İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkililerine, “Haklarımızı aramak için, yürüyoruz. ERMADEN ve ÇİFTAY yetkilileri ile görüşmek istiyoruz” dedi. Divriği İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile maden işçileri arasında kısa bir görüşme yapıldı. Görüşmenin ardından işçiler arasından bazı kişilerin işletme yetkilileri ile görüşmesi için imkan sağlanacağı bildirildi.

Divriği demir madenlerinde 600 işçi sendikasız çalışıyor

Divriği Demir Çelik İşletmelerinin 1997 yılında OYAK-ERDEMİR’e özelleşmesinin ardından işveren, işçileri sendikasız olmaya zorladı. Daha Önce DİSK’e bağlı Yeraltı Maden İş Sendikasında örgütlü olan Divriği Demir Çelik Madeni İşçileri, TÜRK-İŞ’e yönlendirildi. İşyerinde TÜRK-İŞ’e bağlı Cevher-İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili iken, 1997 yılında OYAK-ERDEMİR’e tahsis edildi.  Özelleştirilen Divriği Demir Madeni İşçileri sendikasız kaldı. Sendikayı ortadan kaldıran işveren alt taşeron ERMADEN ve ÇİFTAY aracılığı ile üretimi sürdürdü.

Çalışma bakanlığı yasaları ihlal ediyor

AB Uyum Yasalarına göre işçi hakları ve çalışma hayatını düzenleyen yasaya göre bir işyerinde sendikanın zorunlu olması gerekirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu yasayı uygulamayan işyerlerini görmezden geliyor. Çalışma Bakanlığı, 4857 Sayılı Çalışma Yasası ve 8423 Sayılı İş Mevzuatını ihlal ediyor. Bir işyerinde zorunlu olan sendika hakkı sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığınca uygulanmıyor.

Kaynakevrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz