DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Kod 29 zulmüne son verilmelidir

Antep’te Kod 29 ile işten çıkarılan işçilerle dayanışmak için yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kod 29 zulmüne son verilmelidir. Yasal bir düzenleme yapılmalıdır. İşten çıkarmalara son verilmelidir” dedi.

Antep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Yasin Kaplan Halı Fabrikası’nda çalıştıkları sırada Kod 29 uygulaması ile işten çıkarılan 14 işçinin işe geri talebiyle başlattıkları eylem 18. gününde devam ediyor. Fabrika önünde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eşbakanı Mehmet Bozgeyik, HDP MYK Üyesi Sultan Özcan, EMEP yöneticileri ve demokratik kitle örgütleri basın açıklaması yaptı.

Eylemde “Sendikal hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız” ve “İş ekmek özgürlük” sloganları atıldı. Eylemde, “Yasin Kaplan’da işçi kıyımına son” ve “İş emek özgürlük” yazılı pankartlar açıldı.

TÜRKMEN: ZULME BOYUN EĞMEYECEĞIZ
Eylemde konuşan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, işten atamalara karşı başlattıkları direnişin sürdüğünü belirterek, “Kod 29 uygulaması bir ahlaksızlığa dönüştürüldü. İşçiler hiçbir gerekçe gösterilmeden tazminatsız işten atılıyor. Buna son verin. İşçiler olarak artık bu zulme boyun eğmeyeceğiz” dedi.

ÇERKEZOĞLU: PANDEMININ YARATTIĞI YIKIM’
Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerine değinerek konuşmaya başlayan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, bir yandan da Covid-19’un yarattığı toplumsal yıkım karşısında mücadele ettiklerini ifade etti. Ekonominin bir yıkım içerisinde olduğuna değinen Çerkezoğlu, “Gelir adaletsizliğinin hat safhada olduğu bir süreçte pandemiye yakalandık. İşçiler bu pandemi sürecini çok daha derin yaşıyor. Siyasi iktidarın bütün politikaları, halkı değil sermayedarları korumakla şekillendi” dedi.

‘İŞÇİYE 6, PATRONA 18’
Herkesin evde olduğu bir süreçte işçilerin salgınla burun buruna çalışmak zorunda bırakıldığına işaret eden Çerkezoğlu, “Halkı bu süreçte koruyacak bir politika geliştirilmedi. İşçiye, halka en az destek veren 2 ülkeden biriyiz. 55 milyar aktardık diyorlar. işçinin parası işçiden daha fazla patrona aktarıldı. 6 buçuk milyar ödeme yapıldı, patrona 18 milyar verildi. İşçinin hakkını vermediler” dedi.

‘KOD 29’U KALDIRIN’
İşverenin pandemi sürecinde Kod 29’u elinden geldiğince işçiye karşı kullandığını belirten Çerkezoğlu, “Tazminat vermemek için bu kodu kullanıyorlar. Yine sendikalaşmanın önünü kesmek için kullanıldı. Şimdide işçileri işten atmak için kullanıyorlar. Kod 29 kara listedir. Hele kadın işçiler için kara bir lekedir. Ahlak dışıdır. Kod 29 zulmüne son verilmelidir. Yasal bir düzenleme yapılmalıdır. İşten çıkarmalara son verilmelidir. İşçilerin insanca yaşaması sağlanmalıdır” diye konuştu.

KaynakEtha

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz